Notícies

14 de maig de 2010 - Notes de Premsa

Afectats de malalties mentals greus s'integren com a "pacients experts" en els centres del Parc de Salut MAR

Afectats de malalties mentals greus s'integren com a

Finalitza el "Projecte EMILIA", després de gairebé 5 anys des del seu inici i es presenten els resultats en una Jornada de Cloenda

El projecte EMILIA ha estat una important iniciativa europea amb l’objectiu de facilitar la inclusió dels malalts mentals en la societat. El projecte EMILIA (Empowerment and integration of mental health serivce users through the methology of life long learning), es va iniciar el setembre del 2005 i ha finalitzat recentment el febrer de 2010. Finançat pel Sisè Programa Marc de l’Oficina de Desenvolupament i Investigació de la Comissió Europea i amb el suport de la Conselleria de Salut de la Generalitat. En el projecte han participat 18 institucions de 12 països de la Unió Europea. Roser Izquierdo (CSM, Hospital del Mar) i Paz Flores (Hospital de dia, Centre Fòrum) són les professionals que han liderat, com a úniques participants de l’Estat espanyol d’aquest projecte pioner, el desenvolupament de l’EMILIA en el Parc de Salut MAR de Barcelona.

El projecte EMILIA ha completat totes les seves fases

Durant els anys que ha durat el projecte s’han anat realitzant diferents mòduls de formació dels usuaris participants, d’acord amb les diferents fases planificades. Aquests programes dirigits a persones amb diagnòstic de trastorn bipolar o del grup de trastorns esquizofrènics, han seguit la metodologia de Lifelong Learning, que es defineix com un procés d’aprenentatge continu, dinàmic i flexible, integral i global. A l’Estat espanyol prop d’un 10% de la població pateix algun tipus de trastorn mental, de manera que, tot i que no tots aquests pacients tindran criteris d’inclusió en projectes com l’EMILIA, gran quantitat d’aquestes persones amb malaltia de caràcter crònic més o menys limitant, es poden beneficiar de programes de recuperació i capacitació per a un maneig adequat i el control de la seva malaltia.

La Dra. Flores puntualitza que aquest projecte “ha consistit en el desenvolupament d’una proposta de formació continuada en la qual, el pacient, de forma activa, participa en el maneig i promoció de la seva pròpia salut mental, en l’abordatge dels obstacles relacionats amb la malaltia , en el món laboral, i en assegurar una millor integració en el seu entorn”.

Amb l’objectiu de generar oportunitats de treball per als usuaris de salut mental, EMILIA ha col·laborat amb la universitat i amb les escoles professionals, i també amb els serveis públics de salut i d’ocupació laboral. La Dra. Izquierdo, una de les responsables del lideratge d’aquest innovador projecte, ens explica que “el malalt mental greu es troba entre els ciutadans europeus més exclosos socialment. Aquesta exclusió es fa evident quan s’analitzen criteris com són l’atur prolongat, els baixos ingressos, la baixa qualitat de treball, la manca de vivenda, la precarietat de la salut, la baixa qualificació acadèmica o l’absentisme escolar prematur”.

Objectius complerts, excel·lents resultats i exitosos efectes col·laterals

L’objectiu inicial de EMILIA era buscar oportunitats perquè els Serveis de Salut Mental fossin més eficaços en la inclusió social d’aquests pacients mitjançant la formació i amb el repte d’integrar-los en la dinàmica de les institucions sanitàries, com a nous agents socials i de salut. Paral·lelament, el projecte EMILIA ha desenvolupat metodologies participatives per a la formació de professionals i usuaris de salut mental; que han contribuït a millorar la comunicació i la col·laboració entre els professionals i els usuaris dels serveis de salut, generant una dinàmica de relació no jerarquitzada. A partir de l’experiència global de totes les institucions implicades, s’ha creat una base de dades europea única per a la formació continuada d’usuaris de salut mental que es desenvolupa com un sistema flexible d’acreditació de la formació.

El resultat tangible de tot el projecte és l’EMILIA TRAINNIG, una eina pública i gratuïta que permet a qualsevol usuari amb problemes de salut mental, professionals - terapeutes o familiars, accedir a la formació dissenyada pel Projecte i, alhora, establir quina formació vol rebre i si es vol incorporar posteriorment com a pacient expert en activitats formatives.

L’experiència és molt positiva, tant pel què fa als usuaris i familiars com per als professionals que han participat en el projecte. “S’ha generat una nova figura, l’Expert per Experiència, (EpE), i han començat a incorporar-se, com a pacient experts, coparticipant en la docència en cursos orientats a professionals, accions de voluntariat i/o activitats remunerades, tant en l’àmbit hospitalari com social i educatiu.

A més, expliquen els responsables,“aquest projecte EMILIA ha suposat, de forma inesperada, un apropament dels usuaris i els seus familiars a les Institucions i els professionals del món de la salut mental”. Podríem dir que els usuaris s’han reconciliat amb les institucions i, en alguns casos, n’ha modificat- les expectatives i vinculació envers els centres d’atenció a la seva patologia. I no només això, sinó que tots els “pacients experts” que han format part del projecte EMILIA s’han constituït en associació.

La Jornada de Cloenda d’aquest Projecte

La jornada de cloenda tindrà lloc aquest proper divendres dia 14 de maig i en ella es reflexionarà sobre què ha estat EMILIA. Com s’ha dissenyat l’EMILIA TRAINNING per poder donar continuïtat al projecte i sobretot es presentaran les experiències dels usuaris formats com a pacients experts. En aquest context, assistirà a la Jornada el Molt Hble. Sr. Pasqual Maragall, gran defensor de la inclusió dels pacients -afectats de qualsevol dolència-, en el propi sistema sanitari i en la pròpia capacitació, contribuint així al canvi de relació entre usuaris i professionals.

També es presentarà el projecte PROMISE, una prolongació modificada de l’EMILIA que compta, novament, amb finançament Europeu. Aquest projecte promou conductes saludables en salut mental (conductes de salut física, suïcidi, depressió, addiccions i formació dels professionals en els missatges adequats en salut mental, especialment en la relació amb els Mitjans de comunicació ).

Dia i hora: divendres 14 de maig de 9:30h a 13:30h 
Lloc: Sala d’Actes Josep Marull (Sala d’actes de l’Hospital del Mar).
 c/Dr. Aiguader, 80

Per més informació sobre Projecte EMILIA: www.entermentalhealth.net , www.emiliatraining.net i http://promise-mental-health.com/

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat