Notícies

5 de maig de 2010 - Notes de Premsa

Col·locació de la primera pedra dels equipaments sanitaris de Casernes de Sant Andreu

Col·locació de la primera pedra dels equipaments sanitaris de Casernes de Sant Andreu

En aquest espai s'hi construirà un CAP, un centre sociosanitari, un centre de salut mental per a adults i infantojuvenil i un centre de dia de salut mental

La consellera de Salut, Marina Geli i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, posen la primera pedra dels futurs equipaments sanitaris previstos dins el Pla director per a les Casernes de Sant Andreu. La construcció d’aquests equipaments, que inclouen un centre d’atenció primària (CAP), centres de salut mental (per a adults, infantojuvenil i centre de dia) i un centre sociosanitari, s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la qualitat de la xarxa sanitària a la ciutat de Barcelona.

La inversió prevista per a la construcció i equipament d’aquest complex de salut és de més de 35 milions d’euros. La construcció ha estat licitada pel Consorci de la Zona Franca, mentre que el Parc de Salut Mar (Hospital del Mar) s’encarregarà de la gestió dels equipaments d’atenció primària i sociosanitària. Pel que fa a l’atenció a la salut mental, la gestió anirà a càrrec de la Fundació Vidal i Barraquer i la Fundació Eulàlia Torres de Beà.

Centre d’atenció integral a la salut

El centre d’atenció primària donarà servei a uns 25.000 habitants i comptarà amb atenció continuada, medicina general, àrea de pediatria, consultes polivalents, odontologia, podologia, i consultes d’especialistes, un quiròfan de cirurgia menor ambulatòria i una àrea d’educació sanitària. El CAP ocuparà la primera i segona planta de la banda nord de l’edifici, 1.623 m2 de superfície construïda.

Per la mateixa entrada del CAP s’accedirà al centre de salut mental, que tindrà tres recursos específics: un centre de salut mental d’adults (CSMA), un centre de salut mental infantojuvenil (CSMIJ) i un centre de dia de salut mental, per a l’assistència de salut d’una població de referència de més de 200.000 habitants.

El CSMA tindrà 1.024 m2 de superfície construïda, acollirà els serveis que actualment es faciliten des del CSMA de Sant Andreu i que necessita ampliar espais per oferir la totalitat de la cartera de serveis. Donarà atenció de tipus ambulatori i d’atenció de salut mental de primer nivell.

El CSMIJ disposarà de 600 m2 de superfície construïda i acollirà els serveis que actualment es porten a terme al CSMIJ de Sant Andreu. Amb el trasllat es vol millorar l’oferta, accessibilitat i la qualitat tant per als professionals com per als usuaris dels recursos de salut mental infantil i juvenil del districte. És un centre d’atenció ambulatòria a la salut mental per a menors de 18 anys, amb una població de 21.000 habitants amb una previsió de creixements aproximada de fins a 40.000 menors en els propers anys.

Ambdós centres (el CSMA i el CSMIJ) s’estructuren al voltant d’una àrea d’examen amb consultoris i sales de treball per grups, complementada per una àrea d’entrada, una de suport pel personal i l’administració i una zona per instal·lacions.

El centre de dia completa els recursos destinats a la salut mental, que també es trasllada per tal d’ampliar els seus espais i millorar la qualitat en l’atenció tant pels professionals com pels usuaris. Oferirà serveis per a la rehabilitació i reinserció social en 288 m2 de superfície construïda.

El centre sociosanitari comptarà amb 210 llits que permeten l’internament dels pacients que ho necessitin, així com 50 places d’hospital de dia. Els serveis inclouen el suport a persones en convalescència o amb necessitat de cures pal·liatives i un servei ambulatori per al tractament integral de l’usuari en aspectes específics de recuperació i rehabilitació de les seves habilitats per desenvolupar activitats bàsiques de la vida diària. Ocuparà la banda sud de l’edificació 5.034 m2 de superfície construïda, des del soterrani a la quarta planta.

Nou espai ciutadà

El projecte de Casernes de Sant Andreu comprèn 113.000m2 en dues parcel·les, una situada a l’oest de 49.932m2 i qualificada d’equipaments, i una a l’est, de 57.519m2 amb usos residencials, equipaments i espais lliures. Els criteris de la proposta de plantejament urbanístic són la barreja dels usos previstos per tal de garantir la vitalitat de l’espai públic, definir el passeig de Torras i Bages com a eix vertebrador del districte, definir una àmplia zona verda, establir una xarxa viària interna que li doni coherència i prioritzi als vianants, i la implementació del programa d’habitatge i d’equipaments públics a aquest barri.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat