Notícies

22, 23 i 24 d'abril de 2010 - Notes de Premsa

La prevenció és clau en les dermatosis professionals

La prevenció és clau en les dermatosis professionals

Professionals agrícoles, de la construcció, del metall i mecànics els més afectats per aquestes patologies

Els dies 22, 23 i 24 d’abril, els Serveis de Dermatologia i de Salut Laboral de l’Hospital del Mar organitzen, conjuntament, la quarta edició del Curs de Dermatosis Professionals. Aquest curs és un dels pocs que es realitzen sobre salut laboral, prevenció i dermatologia, arreu de l’Estat espanyol, i edició rera edició, ha anat prenent més entitat i s’ha consolidat com el punt de trobada de referència en aquest camp. Mostra que aquest complex tema necessita d’aquest espai de reflexió, és la incorporació de més professionals cada curs, tant entre els seus participants com entre els assistents, així com el fet de què cada edició hagi anat ampliant la seva durada a fi de poder donar espai a les necessitats del programa.

 

La prevenció és un factor clau per l’abordatge d’aquestes malalties i fer difusió i donar a conèixer aquest problema és l’eix d’una campanya europea, que ha començat aquest any, anomenada “Healthy Skin@Work liderada per la EADV (Acadèmia Europea de Dermatologia) està encapçalada per més de 68 experts de 23 països europeus. És imprescindible ser molt conscients dels problemes de la nostra pell i qui els ocasiona, ens explica el professor S. M. John. La pell és l’òrgan més gran que tenim, té una superfície de 2m2 que ens recobreix i n’hem de tenir cura.

L’èczema de contacte professional té, enguany, un espai preferencial en aquest curs, doncs els problemes cutanis derivats de factors irritants o al·lergens apareixen amb una freqüència d’un 60%, especialment, en determinats sectors, i les dermatosis suposen entre un 50 i un 60% de les malalties professionals. Tot i que cada cop es milloren més les mesures de prevenció i de protecció per a la salut dels treballadors aquests aquest èczema cutani causat o agreujat per factors professionals afecta enormement al dia a dia de molts treballadors de múltiples sectors.

Malalties de gran impacte social

Les dermatosis no són trastorns que posin en risc la vida, però sí són un problema de gran impacte mèdic i social, doncs interfereixen en la qualitat de vida de les persones afectades i directament en l’activitat que realitzen per subsistir: la feina”, ens explica la Dra. Anna Giménez Arnau, una de les organitzadores d’aquest curs i especialistes en aquesta patologia de l’Hospital del Mar. L’impacte social de les dermatosis professionals ve donat per la necessitat, en ocasions, de canviar de feina per aconseguir una milloria. Aquest canvi de professió pot no ser satisfactori i pot donar lloc a una pèrdua de poder adquisitiu. Els malalts veuen com pateixen una repercussió persona més enllà de la professional.

De totes aquestes malalties professionals les malalties de la pell han suposat, l’any 2009, un 6,74% del total de malalties declarades. ”S’estima que d’entre totes les dermatosis ocupacionals, el 90-95% d’elles corresponen a dermatitis de contacte i el 20-25% d’aquestes són d’origen al·lèrgic”, ens aclareix la Dra. Giménez Arnau.

Diferents problemàtiques que afecten a diferents col·lectius

Les dermatosis professionals afecten diversos sectors i grups de professionals però, en tot cas, és important identificar els agents responsables per així poder-los evitar. Ara sembla que gràcies a les tasques de vigilància i a les dades epidemiològiques d’aquestes malalties, fins fa poc inexistents, es coneix quins sectors són els més afectats per aquestes dermatosis: la construcció, els mecànics i la indústria del metall, els professionals agrícoles, la joieria, la floristeria, la química farmacèutica i cosmètica, etc.

A gairebé tots els països coincideixen en que els professionals de la construcció són els que desenvolupen més dermatosis professionals. De fet, aquí s’inclourien gairebé tots els industrials que intervenen en una obra. Un dels motius és que treballen als exteriors, però un altre nexe d’unió entre tots aquests professionals és el contacte amb el ciment, additius, resines epoxi, gomes, etc.

Molts d’aquests col·lectius pateixen dermatosis derivades de l’exposició al sol, el que s’anomena dermatosi fotollumínica. Aquest tipus de dermatosis també pot tenir el seu origen en fonts de llum artificial utilitzada en determinats ambients laborals. Hi ha un clar efecte acumulatiu de l’acció de la radiació y cal recordar que aquest efecte és el responsable de les lesions precanceroses i el càncer de pell com a malaltia professional. No s’ha de perdre de vista que a més de les lesions pròpiament cutànees, les radiacions poden provocar afectacions oculars com fotoqueratitis i inducció de cataractes.

Fa un parell d’anys, en aquest mateix curs, una de les novetats van ser les dermatosis aerotransportades induïdes per fibra de vidre. Enguany aquest tipus de dermatosis també tindran el seu propi espai de reflexió. Les dermatosis aerotransportades són les provocades per una substància sensibilitzant difosa de forma lliure en l’atmosfera i que contacta amb les àrees exposades de la pell. Pot ser originada per exposició d’irritants i al·lergens. A diferència de les dermatosis fotollumíniques, aquestes poden afectar a zones exposades però diferents a les exposades al sol, com per exemple, darrera les orelles, parpelles superiors o sota la mandíbula.

Un dels col·lectius que es poden veure amb facilitat afectats, tant per les dermatosis fotollumíniques com per les aerotransportades són els agricultors. Aquest col·lectiu, a més, és un dels més afectats per les malalties profesionals en general i, tot i això, és un dels col·lectius en què les patologies són més difícils de reconèixer. Sovint no van al metge quan pateixen algun problema relacionat amb la seva feina, alguns pateixen els problemes quan es dediquen a la jardineria i l’horticultura com a hobby, al marge de la seva activitat habitual.

Un dels grans problemes d’aquests professionals és el càncer. La incidència acumulativa de càncer de pell en traballadors a l’aire lliure és 5 vegades més alta que en treballadors que tenen la seva activitat protegits del sol. És curiós però que tot i tenir altes tasses de càncer, concretament el Melanoma afecta menys a agricultors i persones que viuen en medi rural. Un altre agent que s’ha de tenir en compte és l’ús continu de productes agroquímics, com els pesticides.

Una de les novetats del curs d’enguany són les dermatosis proteíniques. Es tracta de problemes curtanis que pateixen les persones que treballen en condicions d’humitat i encontacte amb aliments. Per exemple: dermatitis fototòxiques (api, xirivia, julibert..), dermatitis de contacte al·lèrgiques per dialildisulfide (all), lactones sesquiterpèniques (carxofes, llaurer, endivies, enciams ...), urticàries de contacte (pell del préssec, kiwi ...), y una forma especial de dermatitis al·lèrgica de contacto immediata, que coneixem con el nombre de dermatitis de contacte per proteïnes. Aquestes dermatosis estan principalment relacionades amb les proteïnes animals, vegetals, plantes, fruites i espècies, grans i farines de cereals, enzims,etc. Els cuiners i ajudants de cuina, traballadors de pizzeries i càterings, forners i pastissers, carnicers i traballadors d’escorxadors, fruiters i verdulaires, peixaters i manipuladors de peix i congelats, així com les mestresses de casa i veterinaris són els col·lectius que es veuran més afectats.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat