Notícies

6 d'abril de 2010 - Notes de Premsa

Una de cada dues dones patirà una fractura degut a l'osteoporosi després dels 50 anys

Una de cada dues dones patirà una fractura degut a l'osteoporosi després dels 50 anys

Segons un estudi internacional coliderat per l'Hospital del Mar i publicat a la revista Osteoporosis International

Un estudi internacional coliderat per l'Hospital del Mar ha estat publicat a la revista Osteoporosis International. Els resultats d’aquest estudi GLOW (Global Longitudinal Study of Osteoporosis in Women) mostren que moltes dones amb alt risc de patir fractures associades a l’osteoporosi no perceben les implicacions de tenir factors de risc importants. L’estudi coliderat pel Dr. Robert Lindsay del Center for Outcomes Research at the University of Massachusetts Medical School i el Dr. Adolf Díez-Pérez, cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar, ha recollit informació de 60.000 dones postmenopàusiques de 10 països diferents. Les fractures relacionades amb l'osteoporosi són un problema internacional de salut pública, que causa dolor a pacients d’arreu del món a més a més d'enormes costs sanitaris.

Els resultats d’aquest estudi permetrà prendre consciència, a les dones, de la importància de prendre’s seriosament la seva malaltia”, ens explica el Dr. Díez Pérez. “L’osteoporosi no només està infradiagnosticada i infratractada, sinó que un cop diagnosticada la percepció de malaltia també està per sota de la d’altres patologies de les quals les pacients en són molt conscients”. A tall d’exemple, el Dr. Díez Pérez diu que, en dones postmenopàusiques diagnosticades amb osteoporosi, només el 43% pensava que el seu risc de patir fractures era més alt que en altres dones de la mateixa edat. Aquesta fracció es redueix a un terç quan es tenen en compte dones amb dos o més factors de risc importants.

En l’osteoporosi, la quantitat de minerals dels ossos disminueix, de manera que la densitat del ossos baixa i causa la seva fragilitat i la consegüent facilitat de fractura. Quan hi ha fractures, aquestes solen comportar dolor crònic, pèrdua de la independència i de la mobilitat i, especialment en el cas de fractura de maluc, un major risc de mort. Com que el risc de fractures augmenta considerablement amb l'edat, es preveu que el nombre de fractures augmenti a mesura que envelleix la població. Després de la menopausa, una de cada tres dones desenvolupa osteoporosi.

Tot i l’ús d’eines per al diagnòstic i l'avaluació de riscs, àmpliament disponibles (com per exemple les proves de densitat òssia i l’eina d'avaluació de risc de fractura FRAX de l'Organització Mundial de la Salut), molts factors de risc són ignorats, tot i que el seu reconeixement podria prevenir moltes fractures mitjançant un tractament adequat. “La majoria de dones no veuen quina és la connexió entre els factors de risc i les fractures i, si no entenen aquests riscs, no poden protegir-se de futures fractures", puntualitza el Dr. Díez Pérez.

S’han identificat diversos factors de risc (entre els que s’inclouen moltes condicions mèdiques i medicaments) que s’haurien de tenir en compte en dones de més de 55 anys:

  • Edat avançada
  • Pes baix
  • Antecedents familiars de fractures de maluc
  • Història personal de fractures des dels 25 anys
  • 2 o més caigudes durant l’any anterior
  • Ús de cortisona o prednisona (esteroides receptats en moltes situacions)
  • Artritis reumatoide
  • Consum de tabac o més de 3 begudes alcohòliques al dia

Esperem que la visió que obtenim de l’estudi GLOW ajudarà a què metges i pacients treballin junts per identificar les persones amb risc de fractura i millorar la comprensió del significat d'aquest risc", ha dit l'autora principal de l'article, la Dra. Ethel Siris, investigadora a l’estudi GLOW i directora del Toni Stabile Osteoporosis Center del Centre Mèdic de l’Universitat de Columbia. Segons els autors de l’estudi, es necessita urgentment la millora de l’educació tant de metges com de dones postmenopàusiques. "L'educació és fonamental, si volem reduir l’efecte d’aquestes fractures a tot el món."

GLOW

A Barcelona GLOW ha reunit informació sobre els factors de risc de l’osteoporosi, tractaments, comportament de les pacients i conseqüències de les fractures al llarg d’un període de 5 anys en 10 països diferents (Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Espanya, Regne Unit i Estats Units). El risc de fractura respecte a altres dones de la mateixa edat, percebut per cada persona, va ser consultat mitjançant una escala de cinc punts que comprèn des de “més lleu” fins a “més alt”. L'Hospital del Mar-IMIM junt amb la Columbia University de Nova York són els dos centres que coordinen científicament l’estudi a nivell mundial.

De les gairebé 60.000 dones de més de 55 anys que han participat a l’estudi GLOW (2.910, estudiades a Barcelona), gairebé un terç d’elles (32%) tenia un diagnòstic d’osteoporosi, un 27% havia patit fractures prèviament, el 15% tenia pes baix, un 38% havia sofert caigudes feia poc i un 18% tenia antecedents familiars de fractura de maluc.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat