Notícies

30/11/-0001 - Informació general

L'hospital del Mar participa en el projecte Mirant des de fora

L'hospital del Mar participa en el projecte Mirant des de fora

Art i VIH s'uneixen

Mirant des de fora és un projecte de la Fundació ArtAids que busca conscienciar de la necessitat de la prevenció del VIH i reflexionar sobre les sensacions que experimenten les persones que viuen amb la malaltia. Vint artistes de Barcelona han estat convidats a crear peces d’art que tractin sobre el VIH i altres qüestions relacionades, amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació pública i millorar l’actitud de la societat vers les persones seropositives. Diversos espais de la ciutat acolliran les obres que conformen aquesta ambiciosa exposició.

La Fundació ArtAids, organització sense ànim de lucre que empra l’art en la lluita contra la sida, organitza aquest projecte en què hi participa i cedeix els seus espais l’Hospital del Mar, on es projectarà la producció audiovisual "Diagnóstico plural" de Javier Peñafiel.

Les imatges de Javier Peñafiel ens introdueixen d'una forma poètica i contundent alhora, en un món relacionat amb la malaltia, la capacitat de superació i les estructures socials en relació amb els individus, amb ingredients d'humor i desmitificació.

"Diagnóstico plural" reivindica la particularitat de la persona, en contra de les generalitzacions uniformadores. Sovint les persones afectades pel VIH pateixen una victimització doble. El diagnòstic de la malaltia les marca amb tot allò que indiquen les estadístiques. Paral·lelament, aquestes estadístiques també regeixen l'actuació de la indústria farmacéutica en les seves decisions empresarials, com també la dels organismes públics.

El comissari de l’exposició, Miquel Bardagil l’ha concebuda com la culminació d’un procés iniciat el 2008 i hi inclou activitats ben diverses. La major part dels artistes que hi participen no havien treballat prèviament el tema de la Sida d’una manera significativa, amb el que s’afavoreix que l’exposició realitzi un acostament al tema evitant plantejaments previsibles.

El concepte d’exterior, el ‘fora’ del títol, està associat a la idea d’intempèrie. És el punt de partida d’aquesta exposició per acostar-nos a l’experiència del malalt i el concepte que estructura l’exposició i el treball del artistes. Un punt de partida –encara que sigui per ser transgredit. Aquesta particular mirada des de fora cap endins, des de diverses generacions d’artistes i des de diferents disciplines com la instal·lació, la fotografia, la pintura o el vídeo és el concepte que estructura les obres presentades pels artistes. Cadascun ha disposat d’un pressupost en concepte de producció i honoraris per a realitzar la seva peça, que després cedirà a ArtAids. Així, la implicació dels artistes és doble: cedir l’obra i realitzar una peça relacionada amb la Sida.

Mirant des de fora és el primer projecte que ArtAids realitza a Barcelona des d’on es desenvoluparan les seves activitats a la ciutat i arreu del món a partir d’ara. Després de presentar-se a Barcelona, l’exposició ‘Mirant des de Fora’ es presentarà a Oviedo (del setembre al novembre del 2010 i posteriorment al MuVIM de València del 16 de desembre al 27 de febrer del 2011.

Amb motiu de la presentació del projecte, dimarts 24 de novembre a les 19:00 hores a la sala d’actes de l’espai Arts Santa Mònica, se celebrarà la conferència “L'estat actual de la investigació sobre el VIH”, a càrrec de Ventura Clotet, Han Nefkens i Miquel Bardagil i s’inaugurarà l’exposició Rte. Sanatorio de los Cocos, Habana Camp de Núria Güell, obra participant en el projecte.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat