Notícies

9 de setembre de 2009 - Notes de Premsa

Experts de l'Hospital del Mar presenten excel·lents resultats en el tractament del limfoma MALT

Experts de l'Hospital del Mar presenten excel·lents resultats en el tractament del limfoma MALT

Es publica a la revista Cancer

Experts de l’Hospital del Mar publiquen els resultats d’un estudi que aporta evidències sobre els beneficis del tractament amb immunoquimioteràpia per al limfoma tipus MALT. Fins ara no existia un protocol consensuat per al tractament d’aquest tipus de limfomes. Aquest grup d’experts, amb la col·laboració de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid i l’ICO de Barcelona, han demostrat que incorporar la immunoquimioteràpia en el tractament dels pacients amb aquest tipus de limfoma suposa importants avantatges. Els resultats preliminars d’aquest estudi, per la seva rellevància clínica i per la seva novetat van ser acceptats i presentats en el prestigiós Congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica ASCO.

Un tractament eficaç, poc tòxic i còmode pels pacients

El nou tractament proposa la incorporació de Rituximab, un anticòs monoclonal anti CD20, que s’administra de forma intravenosa, i tractament oral amb el fàrmac fludarabina, en la quimioteràpia que s’administra als pacients amb un limfoma tipus MALT. Aquest anticòs monoclonal s’uneix a l’antigen CD 20, que es troba a la superfície dels limfòcits B –normals i malignes-. Les defenses detecten aquest anticòs i es dirigeixen a aquestes cèl·lules que es troben “senyalitzades” i les ataquen. La utilització d’aquests anticossos permet millorar els resultats obtinguts només amb la quimioteràpia convencional.

Aquest tractament permet:

  • Preservar l’òrgan afectat. Té una mínima toxicitat i una excel·lent tolerància dels malalts.
  • Reduir la durada del tractament. Es tracta d’un règim de tractament molt eficaç. Uns 2/3 dels pacients només necessiten 4 cicles de quimioteràpia mentre el més habitual és realitzar-ne 6.
  • La curació del 100% dels limfomes gàstrics. Els resultats són excel·lents: la tassa de respostes complertes és del 100% en els limfomes tipus MALT gàstrics, és a dir, en acabar el tractament i realitzar una endoscòpia digestiva i les biòpsies es comprova que no queden lesions.
  • Millores en la taxa de recaigudes en els limfomes no gàstrics. En el cas dels limfomes MALT no gàstrics (altres localitzacions), la tassa de respostes complertes és del 80%. Durant el temps estudiat -2 anys- el 88% de tots els pacients no han tingut recaigudes (cap recaiguda en els MALT gàstrics i el 80% dels pacients amb MALT no gàstric han seguit sense recaigudes).
  • Més confort per als pacients. A banda dels bons resultats, aquest tractament suposa altres avantatges per al pacient, doncs no precisa ingrés hospitalari i només es realitza de manera ambulatòria la primera dosi (cal anar al hospital de dia per a l’administració de la primera dosi endovenosa), la resta del tractament és amb medicació oral que el pacient pren en el seu domicili.

Els limfomes tipus MALT

Aquest limfoma tipus MALT és un subtipus de limfoma dins els grup dels limfomes Marginals (no Hodgkin), suposa el 6,7% dels limfomes no Hodgkin i afecta a uns 0,83 casos per 100.000 habitants i any. Els limfomes marginals són un tipus de càncer limfàtic que prolifera fora dels ganglis limfàtics. La meitat dels limfomes tipus MALT es poden localitzar a nivell gàstric i l’altre 50% ocupen altres localitzacions: pulmons, glàndules salivals, pell, colon, ronyons, etc.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat