Notícies

3 de maig de 2005 - Notes de Premsa

IX Curs de Nens de Grup Social de Risc

Els pediatres d'avui necessiten formació especialitzada i addicional sobre temes novedosos i de ràpida evolució.

Orientació mèdica davant les creixents adopcions internacionals, consulta sobre el creixement emocional dels fills de parelles del mateix sexe, de les famílies d'acollida,... aquests són, entre d'altres temes, alguns dels reptes pels pediatres d'avui.

La Unitat de neonatologia del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, organitza el IX Curs de Nens de Grup Social de Risc. Aquest curs tindrà lloc al mateix l'Hospital del Mar i es tracta d'una iniciativa, ja consolidada any rera any, dels seus organitzadors. El curs, té el seu origen en la situació social de l'entorn del nostre centre sanitari. El curs es va iniciar com un curs de doctorat i ara ja es tracta d'un curs obert a tothom, degut a la continuada demanda davant d'aquests temes per part dels diferents professionals, a qui vol donar resposta.

 

Al professional sanitari, durant els últims anys, se li han presentat una sèrie de problemes de molt ràpida evolució i pels quals, a vegades, no ha rebut formació específica. Quin és avui el problema social dels nostres nens?. Aquests problemes a vegades extrapassen el diagnòstic mèdic i necessiten d'una visió transversal i multidiciplinar per poder-hi fer front. Temes de tanta complexitat com la orientació que es demana al metge davant la possibilitat de plantejar-se una adopció internacional, el comportament i l'evolució dels fills de parelles del mateix sexe, els nens que acudeixen al pediatra amb la seva família d'acollida, malalties que fa anys no veiem en el nostre entorn immediat com Chagas o Malària, la immigració fa uns anys no eren de maneig quotidià i ara ho són.

 

Les adopcions en general i les adopcions internacionals en concret, suposen una demanda contínua a la consulta del pediatra, a la qual no tothom està preparat per donar resposta. Les adopcions internacionals estan augmentant moltíssim a raó d'un 49% en les adopcions internacionals del 2004 respecte a les del 2003 i Catalunya ja es situa per sobre del de la resta de comunitats autònomes, a més de superar les de Suècia o Dinamarca. Segons el país de procedència aquests nens poden presentar un tipus de malalties o unes altres, que caldrà tenir presents. S'han de valorar les vacunacions cas per cas, doncs els calendaris de vacunació no són iguals per a tots els països i les mesures per a garantir els acompliments d'aquests calendaris vacunals tampoc.

 

A vegades es donen situacions delicades respecte a l'estat de salut dels nens a adoptar. Quan una família vol adoptar un nen procedent d'un altre país, a vegades aquestes adopcions estan regides per normatives com per exemple que els nens per ser adoptat han de tenir determinada patologia. Aquest es el cas dels nens adoptats procedents de Rússia. Rússia és juntament amb la Xina els països amb major nombre de nens adoptats. Les institucions que tutelen aquests nens fan un vídeo que envien, junt amb un informe de les Autoritats Sanitàries, a la futura família adoptiva i que el pronòstic del nen s'ha de valorar a través dels signes visibles al vídeo. Com i qui a de valorar aquest vídeo? Quin són els problemes que es trobaran aquests pares amb els nens adoptats un cop estiguis aquí? Com ajustar els calendaris vacunals? tots aquests seran, a mode d'exemple, alguns dels temes tractats en el curs.

 

Un altre aspecte que tractarà aquest curs des de l'experiència i que també suposa un nou reptes pels pediatres és l'avaluació del creixement i el desenvolupament psico-social i emocional dels nens fills de parelles del mateix sexe. Aquest tema està sota el punt de mira de la classe política, especialment d'aquells que creuen parlar en nom de la seva moral, però no hi cap estudi que demostri que aquests nens pateixen, sinó tot el contrari s'ha demostrat que gaudeixen d'un bon ajust emocional.

 

Altres temes, també complexos com la repercussió del consum de drogues i el tabac en la salut dels nens o l'evolució de fills de pares amb addiccions, el consum de drogues per part dels propis nens i joves, l'HIV són situacions que no són noves i han estat motiu d'estudi des de fa temps, malgrat això i malauradament, no han deixat de formar part de l'actualitat.

 

En relació a la immigració; el fet que els naixements de fills d'immigrants en el nostre centre augmenti any rera any i avui ja s'apropi al 60% del nombre total de parts, ha proveït als nostres especialistes de dades suficients per començar a poder realitzar protocols en base a les diferents peculiaritats de la gestant immigrant, de les repercussions neonatals de la immigració o dels nens fills de pares immigrants. Respecte als temes de salut infantil lligats a la immigració hi ha novetats però també hi ha retrocessos. Aspectes de salut superats en la nostra societat gairebé des de mitjans del segle passat com la Isoinmunització Rh ara retorna de la mà de la immigració. Aquesta dilatada experiència en en immigració i alhora en substàncies d'abús i drogues, i l'evolució del seu consum, ha permès detectar addiccions a substàncies inexistents en el nostre medi, i les conseqüències directes d'aquestes també desconegudes fins ara. Aquest és el cas de nous síndromes d'abstinència desconeguts com els secundaris a la anou de Betel. Es tracta d'una substància àmpliament consumida en el Sud-est asiàtic i part de l'Àfrica, que es mastega i conté arecolina que pot produir síndromes d'abstinència en nadons i que s'ha vist en el nostre centre sanitari recentment. Es per això que tenen tanta rellevància l'estudi de noves eines de treball per a la detecció del consum de substàncies diverses durant l'embaràs, doncs ens ajuden a entendre què li passa al nadó les primeres hores o dies de vida. Aquí tenen un paper fonamental la línia de recerca d'investigadors de l'Hospital del Mar en noves matrius biològiques. Ja es va descobrir i publicar fa un temps que les dents de llet dels nens eren un instrument molt valuós per conèixer a quines substàncies havia estat sotmès el nen. Ara aquest equip d'investigadors de l'Hospital del Mar fa un pas més i presenta els resultats preliminars del Meconi (primera deposició que fa el nadó en les 24h després de néixer, molt característica i de color verd) com a matriu biològica. Aquest meconi pot ser una peça clau per tenir un mapa de situació de tots aquells agents que han estat en contacte amb el nadó durant els nous mesos de la seva vida intrauterina.

 

No és casual que l'Hospital del Mar sigui el marc idoni per al disseny i la realització d'un curs d'aquestes característiques, doncs es tracta d'un centre amb contrastada experiència i alhora pioner amb l'estudi de diferents variables i problemàtiques mèdiques derivades de situacions socials de risc. De tot això, de manera molt àmplia vol parlar-ne aquest curs, que reunirà metges, pediatres, infermers, treballadors d'ONG's, educadors, treballadors socials, ....i altres professionals d'arreu que comparteixen el contacte diari amb aquestes problemàtiques. Entre els ponents hi seran representades entitats com la CEESCAT , ICAA , Hospital de Sant Joan de Déu, Instituto di Sanitá di Roma, la UPF, l'Hospital Niño Jesús de Madrid i el nostre propi centre, l'Hospital de Mar (IMAS).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat