Notícies

4 de setembre de 2009 - Notes de Premsa

El sistema cannabinoide endogen com a diana terapèutica en la colitis ulcerosa

El sistema cannabinoide endogen com a diana terapèutica en la colitis ulcerosa

L'estudi es publica avui a la revista PLoS ONE

Dos equips d'investigació de l'Hospital del Mar de Barcelona i de la Fundació IMABIS de Màlaga publiquen avui un estudi en el qual es demostra la participació del sistema cannabinoide endogen en la colitis ulcerosa. Aquest estudi ha estat dirigit per la Dra. Montserrat Andreu (Hospital del Mar) i pel Dr. Fernando Rodriguez de Fonseca (Fundació IMABIS), i en la seva execució han participat els investigadors Lucía Márquez, Juan Suárez, María del Mar Iglesias i Javier Bermúdez-Silva.

La colitis ulcerosa és una de les variants de la malaltia inflamatòria crònica intestinal, junt amb la malaltia de Crohn. És un procés que pot ser greu, afectant la qualitat de vida dels pacients i per al que existeix un limitat arsenal terapèutic. El sistema cannabinoide és un sistema de senyalització intercel·lular que rep el seu nom del cànnabis, perquè sobre ell actuen els principis actius d'aquesta planta. La modulació d'aquest sistema, que participa activament en processos inflamatoris, podria oferir alternatives terapèutiques per aquests pacients, en actuar a través de mecanismes diferents del dels fàrmacs disponibles. L'estudi que avui publica la revista PLoS ONE permet obrir una nova via d'investigació en el diagnòstic i la terapèutica d'aquesta malaltia.

Els equips d'investigació d'aquestes dues institucions han demostrat la presència del sistema cannabinoide al còlon humà sa i com aquest varia durant la colitis ulcerosa.

Els investigadors van estudiar en malalts amb colitis ulcerosa de debut la presència i distribució d'aquest sistema en biòpsies de còlon obtingudes en el moment del diagnòstic i després d'obtenir la curació de les lesions després del tractament. L'anàlisi es va realitzar tant en el teixit intestinal com a les cèl·lules inflamatòries del sistema immunològic. Aquests resultats es van comparar amb teixit sa del còlon, buscant entendre com el sistema cannabinoide participa en les diferents fases de la malaltia. La gran novetat d'aquest estudi és que les variacions en el sistema cannabinoide es van correlacionar amb la severitat del quadre clínic i el tractament administrat.

Com a conclusions fonamentals d'aquest estudi es va poder confirmar que el sistema cannbainoide participa activament durant la fase inflamatòria de la malaltia, que la distribució i presència dels seus elements es modifica segons el grau d'activitat inflamatòria del teixit colònic, i que per tant l'anàlisi del sistema endocannabinoide podria ser útil en el diagnòstic i valoració de la gravetat d'aquest procés. A més els resultats suggereixen unes propietats antiinflamatòries del sistema cannabinoide endogen. La utilització de fàrmacs cannabinoides, o de medicaments capaços de potenciar el sistema cannabinoide endogen, podrien ser una alternativa terapèutica per a la colitis ulcerosa.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat