Notícies

19 de maig de 2009 - Notes de Premsa

Experts de l'Hospital del Mar presenten resultats inèdits d'un nou dispositiu coronari produït íntegrament a Catalunya

Experts de l'Hospital del Mar presenten resultats inèdits d'un nou dispositiu coronari produït íntegrament a Catalunya

En el marc de l'EuroPCR a Barcelona

Experts de L'Hospital del Mar faran una important aportació en aquest congrés. D'una banda, l'Hospital del Mar serà un dels 16 centres a nivell mundial que retransmetran en directe intervencions de cardiologia intervencionista. D'altra banda, el Dr. Antoni Serra presentarà, a més, els resultats d'un nou Stent farmacoactiu coronari més segur que els emprats fins ara.

El principal congrés mundial de cardiologia intervencionista tindrà lloc al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona els propers dies 19 a 22 de maig, per tercer any consecutiu i, en aquesta edició, l’Hospital del Mar hi farà destacades aportacions.

A banda de les comunicacions orals i les ponències, i dels més de 12.000 hemodinamistes inscrits de 80 països diferents, un dels valors afegits d’aquest congrés és la retransmissió en directe d’intervencions realitzades per una 16ena de centres d’arreu del món, que destaquen per la qualitat reconeguda dels seus experts cardiòlegs intervencionistes. Entre aquests centres destaquen els prestigiosos Columbia University Medical Center, ThoraxCenter de Rotterdam, Center Cardio-Thoracique de Mònaco, a més d’altres centres d’Argentina, Sudàfrica, França, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, i l’Estat espanyol. Aquest any l’organització ha convidat l’Hospital del Mar a retransmetre, el dijous dia 21, tres intervencions en directe per al tractament de lesions coronàries complexes: lesions bifurcades, oclusions cròniques totals i síndromes coronaris aguts. Només hi ha dos centres de l’Estat espanyol convidats per l’organització a participar, com experts, en la retransmissió d’intervencions: l’Hospital del Mar de Barcelona i l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid.

El nou stent IRIST

L’EuroPCR és un referent mundial en l’àmbit mèdic i científic de la Cardiologia Intervencionista en el si del qual es realitza una important tasca educativa i s’hi presenten les novetats tècniques i els dispositius de nou desenvolupament més importants del sector. En aquest marc, el Dr. Antoni Serra, cap de hemodinàmica cardíaca de l’Hospital del Mar presentarà els primers resultats d’un nou stent farmacoactiu, produït íntegrament a Catalunya. Per primera vegada en la història de la cardiologia Intervencionista, una empresa de l’Estat espanyol, Iberhospitex, amb seu a LLiçà de Vall, ha desenvolupat un stent farmacoactiu per el tractament de la malaltia coronaria. Aquest stent és fruit de més de quatre anys de treball en I+D amb el qual s'ha fabricat el stent metàl·lic, desenvolupant un nou polímer amb propietats antiagregants conjuntament amb l'empresa farmacèutica Uriach. A aquest polímer, se li afegeix la Simvastatina, un conegut fàrmac utilitzat per disminuir els nivells de colesterol en sang i que inhibeix la proliferació cel·lular, té efectes antiinflamatoris i millora la funció de la paret dels vasos. Els bons resultats assolits en l'experimentació animal, duta a terme per la professora Lina Badimón de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars i el Dr. Antonio Serra de l’Hospital del Mar de Barcelona, han donat pas al primer assaig en humans amb aquest nou stent, anomenat IRIST.

Aquest estudi amb humans s’ha dut a terme de manera conjunta a cinc hospitals espanyols, sota la dirección del Dr. Eulogio García: Hospital del Mar, Hospital Clínic i Hospital de Bellvitge a Barcelona, Hospital Princesa Sofia a Lleó i Hospital Meixoeiro a Vigo.

Aquest stent IRIST és com una malla que es col·loca a l’interior de l’artèria obstruïda amb la idea de mantenir l’obertura suficient a l’interior de l’artèria perquè la sang circuli. La peculiaritat d’aquest nou stent és que no sols exerceix un paper mecànic, sinó que a més allibera fàrmacs permetent un tractament antiinflamatori i antiproliferatiu aconseguint incorporar el material implantat en la pròpia paret del vas (endotelització). “D’aquesta manera l’stent IRIST mostra una eficàcia superior i millora la seguretat de la tècnica en comparar els resultats amb els d’altres stents metàl·lics convencionals emprats pel tractament de lesions coronàries”, ens explica el Dr. Antoni Serra, cap d’hemodinàmica cardíaca de l’Hospital del Mar.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat