Notícies

25 de maig de 2005 - Guardons

Premi Jaume Sunyol Blanchart

Premi Jaume Sunyol Blanchart

S'atorga el Premi Jaume Sunyol Blanchart de l'Acadèmia de ciències mèdiques i de la salut de Catalunya i Balears

El 25 de maig es va atorgar el Premi Jaume Sunyol Blanchart de l'Acadèmia de ciències mèdiques i de la salut de Catalunya i Balears a l'Hospital del Mar en reconeixement a la trajectòria del seu programa de Mediació Intercultural.

Ahir es va atorgar el Premi Jaume Suñol Blanchart de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears a l'hospital del Mar en reconeixement a la trajectòria del seu programa de Mediació Intercultural, pioner a Catalunya i a tot l'estat espanyol, que va néixer ara ja fa més de dos anys, amb el propòsit de donar resposta a la creixent i nova diversitat que estava vivint i ha viscut l'Hospital des de fa una anys. La taxa de població estrangera a la Ciutat de Barcelona era d'un 12,8 % a gener 2004, i concretament al districte de Ciutat Vella, part de la població de referència de l'Hospital del Mar, arribava al 36,1%.

La multiculturalitat comporta tot un ventall de peculiaritats lingüístiques i culturals que condiciona l'assistència a aquestes persones. El desconeixement de l'idioma, les diverses perspectives culturals respecte a la salut i la malaltia, les freqüents desavantatges socials i econòmiques derivades de la pertinença a un grup minoritari i les possibles conseqüències psicològiques son, entre d'altres, algunes de les barreres amb les que es troba aquest col·lectiu.

La mediació facilita al màxim la relació de feed-back entre els professionals de la salut i els immigrants millorant la comunicació. No n'hi ha prou amb apropar les llengües amb la interpretació i la traducció, el perfil del mediador/a intercultural fa imprescindible que mediador i Usuari tinguin en comú els seus orígens i per tant la seva cultura. S'ha d'afavorir que els mediadors siguin professionals integrats en les estructures dels serveis sanitaris com a membres d'un equip interdisciplinar.

El programa de mediació intercultural de l'hospital del Mar, es va iniciar l'any 2000 amb diverses iniciatives de formació, adreçades principalment als professionals sanitari, començant el projecte el gener de 2003. Des d'aleshores fins a desembre de 2004 ja s'havien realitzat més de 3100 accions de mediació intercultural, sobretot entre usuaris procedents del Marroc, Paquistan, Romania, Equador i Xina. En el context d'aquest programa i com a eina de reforç de la mediació i del vincle entre el centre sanitari i els seus usuaris estrangers s'han realitzat diverses publicacions.

L'experiència acumulada en aquesta mediació intercultural ha permès: la comunicació i el coneixement intercultural entre professionals de la salut i usuaris immigrants, la millora de la qualitat d'atenció dispensada a pacients immigrants, l'intercanvi d'informació correcta i detallada entre el personal sanitari i els pacients, ha augmentat la capacitat dels professionals per a diagnosticar certes condicions i diferenciar entre elles, i la cooperació del pacient amb els professionals de la salut.

L'Acadèmia de Ciències mèdiques i de la salut, també va atorgar a la Dra. Soledad Woesner, Directora de la Escola de citologia hematologica de l'hospital del Mar, el premi Jordi Gol i Gurina en reconeixement a la seva trajectòria professional i humana.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat