Notícies

25 de maig de 2005 - Notes de Premsa

Jornada de Geriatria

Debats sobre l'envelliment. Primer debat: Geriatria i Hospitals d'Aguts

El passat 25 de maig es va celebrar la Jornada de Geriatria que es centrava en debats sobre l'enevelliment. El primer debat portava per títol "Geriatria i Hospitals d'Aguts". La jornada organitzada per l'Institut d'Atenció Geriàtrica i Sociosanitària i per l'Institut d'Estudis de la Salut de la Generalitat de Catalunya.

L'Institut d'Atenció Geriàtrica i Sociosanitària (IAGS) de l'IMAS (Institut Municipal d'Assistència Sanitària) i el Centre d'Estudis de l'Envelliment organitzen aquest debat sobre l'envelliment amb l'objectiu d'avaluar quina és la situació actual de l'atenció geriàtrica en els hospitals d'aguts, i així valorar els diferents models d'atenció geriàtrica existents en els diferents i principals hospitals d'aguts de l'àrea de Barcelona. Aquesta Jornada de Geriatria tindrà lloc el proper dimecres dia 25 al propi Hospital del Mar i té el suport de l'Institut d'Estudis de la Salut de la Generalitat de Catalunya i de la Societat Catalanobalear de geriatria i gerontologia.

Aquest debat sobre Geriatria i Hospitals d'Aguts pretén posar en comú els diferents models d'atenció i experiències d'aquests Hospitals i avaluar-ne els resultats i per tant la idoneïtat del model d'atenció que desenvolupa cada centre. El debat no es centrarà amb aquelles persones d'edat avançada que requereixen una atenció continuada, atenció sociosanitària o bé aquelles persones grans que necessiten d'una convalescència, sinó d'aquelles que precisen d'un ingrés a un hospital d'aguts per un diagnòstic que ho requereix.

El model que l'Hospital del Mar i els centres de l'IMAS han creat i defensat des del desembre de 2003 és la UGA (Unitat de Geriatria d'Aguts). Es tracta d'una unitat de 18 llits, on ingresen aquelles persones grans que necessiten d'un tractament integral a més del propi de la malaltia que ha requerit aquest ingrés. Aquesta gestió integral, el tractament mèdic necessari, i a més aspectes com la valoració de l'estat nutricional, la prevenció de la immobilitat, la duu a terme un equip multidisciplicar (metges, equip d'infermeria, treballadors socials, etc.). Aquesta unitat no està dissenyada per atendre a totes les persones grans que ingressen a un hospital, sinó aquelles que a més de fer-ho per una causa aguda, compleixen uns criteris: generalment són persones majors de 75 anys, pateixen múltiples patologies i estan polimedicades, hi ha una situació aguda que motiva l'ingrés hospitalari i són persones que, sense aquest tractament integral tenen possibilitat de generar més dependència. A més es tenen en compte qüestions com el suport familiar, la situació social i la situació cognitiva del pacient, així com l'edat i estat de salut del cònjuge o aquelles persones que es fan càrrec del pacient.

La decisió d'incorporar aquest nou model de gestió dels ingressos d'aquestes persones d'edat avançada que precisen d'un ingrés hospitalari per a tractar una patologia aguda neix de la vocació de donar resposta a les diferents necessitats d'aquests pacients, i alhora adaptar-se a la realitat de la a població de referència de l'Hospital del Mar. Aquesta Unitat de Geriatria d'Aguts (UGA) forma part de tota una estructura que gira a l'entorn de l'atenció a les persones grans, el Servei de Geriatria, l'IAGS, tenen en compte molts altres aspectes com ara una correcte planificació a l'alta (valorant l'adequació dels domicilis d'aquests pacients, cases sense ascensor, sense calefacció a l'hivern, sense aire acondicinat a l'estiu, etc.).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat