Notícies

16 de març de 2009 - Informació general

Presentació de l'Informe Quiral 10 anys

Presentació de l'Informe Quiral 10 anys

Analitza i interpreta com s'han tractat els temes relatius a la salut en la premsa diària espanyola en els darrers 10 anys

El proppassat 12 de març es va fer la presentació de l'Informe Quiral 10 anys, un document que elaborat per l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Vila Casas, analitza i interpreta com s'han tractat els temes relatius a la salut en la premsa diària espanyola en els darrers 10 anys.

L'Informe Quiral 10 anys, reuneix els resultats de l'anàlisi de gairebé 90.000 textos relatius a informació de salut publicats entre 1997 i 2006 als cinc diaris de més difusió de l'estat espanyol.

Després d'una anàlisi descriptiva, l'obra aprofundeix en algunes qüestions que han estat decisives al llarg del decenni, com ara l'impacte de l'expansió d''Internet en la cobertura periodística de la salut, la influència dels mitjans en les polítiques sanitàries, la perspectiva de gènere en qüestions de salut a la premsa, l'evolució de les seccions especialitzades en el conjunt d'aquests diaris o la transmissió d'informació en clau d'humor. Els sis últims capítols del llibre estan destinats a l'anàlisi de casos. En ells podrem veure, per exemple, com la premsa ha recollit, des de la seva perspectiva, una bona part de la història més recent de les biotecnologies en el camp de la salut (les promeses, les crítiques, el paper dels científics i els diferents actors, la utilització dels recursos del llenguatge, etc.). Aprofundim també en el paper de la premsa en els canvis socials envers el tabac i la seva regulació. O en quina ha estat l'evolució en la informació sobre determinades malalties, com ara la sida, el càncer o l'anorèxia.

L'Informe Quiral ha representat per la comunitat sanitària, els professionals de la comunicació i el públic en general una eina per l'anàlisi i la interpretació crítica sobre el que passa públicament en matèria de salut i medicina en la premsa diària espanyola. El projecte, que va néixer de l'aliança entre l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Vila Casas, realitza des de 1996 edicions anuals d'aquest Informe i monogràfics semestrals.

No obstant, aquest any gràcies al suport de l'Institut Novartis de la Comunicació en Biomedicina, han pogut presentar una revisió des de l'1 de gener de 1997 al 31 de desembre de 2006, que ha valorat com ha estat la informació que ha arribat a la població espanyola en matèria de salut i que pot fer-se per garantir que aquesta informació sigui cada vegada més objectiva, rigorosa, rellevant i útil per ajudar a la presa de decisions informades.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat