Notícies

2 i 3 de maig de 2005 - Notes de Premsa

Dia Mundial de l'Asma. Hi ha 75 milions d'asmàtics arreu del món

A Espanya, afecta el 10% de la població infantil i 10.000 nens ingressen cada any, al nostre país, a causa de l'asma

Són alguns dels resultats que es presentaran en el II Curs sobre "Asma en la infancia" (Asma-Mar II) que realitza, en motiu del dia Mundial de l'Asma, la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar. Aquests resultats són fruit de les conclusions de l'estudi ISAAC, estudi multicèntric on hi col·laboren més de 100 països.

La Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, organitza el II Curs sobre Asma en la Infància (Asma- Mar II), dirigit per la Dra. Rosa Mª Busquets, responsable d'aquesta Unitat. Aquest curs tindrà lloc al mateix Hospital del Mar i es tracta, després de l'èxit de l'any passat, de donar continuïtat a la iniciativa pionera dels seus organitzadors. El curs, que es realitza coincidint amb el Dia Mundial de l'Asma, és de caràcter teòrico-pràctic diferint així d'altres reunions similars, doncs pretén crear un espai de discussió i actualització entre pediatres especialistes d'atenció hospitalària i d'atenció primària, dotar d'habilitats en proves diagnòstiques i terapèutiques amb simulacions reals i alhora, presentar els últims avenços i resultats de recerca al voltant d'aquesta malaltia, sobretot en relació als factors de risc i ambientals associats a l'asma, com ara l'estudi ISAAC, l'estudi AMICS o INMA, factors genètics gràcies a l'estudi GAS i, com a novetat el paper del múscul respiratori en l'asma infantil.

 

L'asma bronquial és una malaltia inflamatòria de la mucosa respiratòria i afecta el 10 % de la població infantil, és a dir, arreu del món hi ha aproximadament uns 75 milions d'asmàtics. A España parlem d'uns 10.000 nens, entre 1 i 14 anys, ingressats cada any. Representa una de les grans causes d'absentisme escolar, entre 10 i 30 dies, depenent de la severitat. L'estudi ISAAC, després de 10 anys de seguiments, ens ha permès conèixer que més del 35 % dels nens asmàtics no tenen la malaltia suficientment controlada. Entre un 15 i un 20 % dels nens asmàtics tenen crisis importants i els símptomes varien depenent de les províncies. Una de les zones d'España on trobem més nombre de casos d'asma infantil són les costes, sobretot la costa Cantàbrica. Aquesta és alguna de les conclusions de l'estudi ISAAC1 iniciat l'any 1994, on hi participen més de 100 països i que ha permès tenir gran part de la informació que tenim en l'actualitat sobre l'asma, la rinitis i la dermatitis atòpica en nens. 1 Internacional Study of Asma and Allergies in Childhood (ISAAC).

 

Aquest estudi ens ha permès saber que l'asma es manté més o menys constant en nens de 13- 14 anys, però que en nens de 6-7 anys ha augmentat d'un 7 a un 10 % durant els últims anys. També ens ha permès confirmar que la causa més important d'asma i alhora un dels factors de risc en aquests nens és l'al·lèrgia.

 

Un altre factor de risc per l'asma és l'hàbit de fumar per part dels pares, sobretot la mare, tant és així que aquest és el factor de risc més important en els nens que no són al.lèrgics. És per això, que s'han concentrat esforços en aquesta línia i en el curs es presentarà la "Guía para padres fumadores de niños asmáticos" dirigida pel Dr. Óscar García-Algar del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar.

 

Encara avui però, en molts casos no sabem amb certesa què ens provoca aquest asma, i aquest és un dels grans objectius de l'estudi AMICS. Una de les novetats del curs és la presentació d'aquests resultats, l'aportació de dades epidemiològiques i sobre quins són els factors de risc que afecten al desenvolupament de l'asma en la infància. L'estudi dels factors de risc en l'asma és fruit d'una de les línies de treball que pediatres que l'Hospital del Mar duu a terme des de fa anys. En aquest estudi pioner, que ha acabat recentment i dels resultats del qual s'estan extraient dades molt concloents, apunta com una valuosa eina de treball. S'ha fet el seguiment de molts infants des de la seva vida intrauterina fins el seu 6è any de vida, estudiant els seus hàbitats naturals (úter, escola i casa), i recollint a tots aquells estímuls als quals han estat exposats aquests nens i poder veure quins han desenvolupat problemes asmàtics i quins no.

 

L'edició anterior del curs es presentava com a novetat la discinèsia ciliar primària, en el que la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtrica i el Servei de Patologia de l'Hospital del Mar, conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra, van ser pioners i en la utilització de l'estudi d'aquests cilis com a prova diagnòstica complementària, el Servei de Patologia és centre de referència. Aquest any es presenta una altra novetat, el Dr. Gea, presentarà les implicacions de la funció muscular dels músculs implicats en la respiració del nen asmàtic. Altres aspectes com la reacció adversa a aliments, les intoleràncies o les al.lèrgies a aliments afecten entre un 3-7 % de la població infantil i també tindran els seu espai en aquest curs, sobretot per aquest denominador comú que presenta a vegades amb l'asma: l'al.lèrgia.

 

Sigui com sigui, l'asma no té tractament curatiu, i pot disminuir molt la qualitat de vida de qui pateix la malaltia. Això, i el fet que any rera any augmenten els casos de la mateixa, especialment entre els nens, i aspectes com el difícil control de la malaltia, fa que estigui en el punt de mira de tothom i s'intenti per tots els mitjans, trobar la forma de prevenir-la i conèixer al màxim els factors genètics, ambientals i de risc que condicionen l'aparició de la malaltia.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat