Notícies

18 de novembre de 2008 - Notes de Premsa

Una unitat clínica pionera demostra eficàcia per lluitar contra l'MPOC

Una unitat clínica pionera demostra eficàcia per lluitar contra l'MPOC

Amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), l'Hospital del Mar presenta la seva Unitat Pneumològica d'Estada Curta

La Unitat Pneumològica d'Estada Curta de l'Hospital del Mar de Barcelona aconsegueix reduir de forma significativa l'estada mitja hospitalària dels pacients amb MPOC, així com reduir el nombre de reingressos. Els resultats es publiquen en la revista Archivos de Bronconeumología.

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una malaltia inflamatòria que afecta sobre tot les vies respiratòries i el teixit pulmonar. El tabac té el paper més important en l'origen d'aquesta malaltia, però no és l'únic factor que contribueix a la seva aparició i desenvolupament: la contaminació de l'aire, el fum de combustions vàries, determinats productes químics, gasos concentrats en excés en l'ambient laboral són factors que també s'han de tenir en compte. Estudis epidemiològics a l'Estat espanyol estimen que la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) afecta a més del 9% de la població adulta i pot oscil·lar entre el 5% i el 18%, segons la zona geogràfica. A més, la seva prevalença específica en el sexe femení va en augment progressiu, degut a la extensió de l'hàbit tabàquic en aquest col·lectiu. Malgrat tractar-se d'una malaltia tan freqüent, "només un 22% dels pacients es troba diagnosticat i la meitat d'aquests no rep tractament" ens explica el Dr. Joaquim Gea, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar-IMIM i coordinador del Programa Corporatiu d'Investigació en MPOC del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES). L'MPOC s'ha de prendre molt seriosament doncs és una important causa d'incapacitat i de mortalitat en adults. Segons l'OMS, uns 210 milions de persones en el món pateixen MPOC (any 2007) i 3 milions d'afectats van morir per aquesta causa l'any 2005. L'OMS vaticina que la MPOC s'haurà convertit en la tercera causa de mort a tot el món l'any 2020, darrera de les malalties coronàries i cerebrovasculars.

 

La MPOC representa el 7% de tots els ingressos hospitalaris i el 35% de les incapacitats laborals permanents. S'estima un cost anual de l'MPOC a l'Estat espanyol de més de 238 milions d'euros. A diferència d'altres malalties també molt prevalents, les xifres de l'MPOC a tot el món, per desgràcia, augmenten cada any que passa. Des d'aquesta òptica d'impacte econòmic sobre el sistema sociosanitari, es calcula que el cost directe anual per pacient de l'MPOC s'eleva a uns 3.538 €, dels quals fins a un 84% correspon a despeses directes d'hospitalització.

 

Per a combatre aquestes xifres, l'Hospital del Mar va posar en marxa la Unitat Pneumològica d'Estada Curta (UPEC), primera i única unitat d'aquest tipus que existeix a l'Estat espanyol. Aquesta Unitat es va crear per a oferir una millor resposta a les necessitats dels pacients respiratoris, amb l'objectiu de millorar la qualitat assistencial i disminuir la durada de les seves estades hospitalàries. A l'article publicat a la revista Archivos de Bronconeumología, els investigadors de l'Hospital del Mar-IMIM donen a conèixer un estudi en el qual es demostra l'eficàcia de la UPEC. En concret, es demostra la reducció de l'estada mitjana dels pacients així com la reducció de la taxa de reingressos hospitalaris i tot això malgrat l'augment paral·lel observat en la complexitat de les diferents malalties tractades, especialment de l'MPOC. "El nombre total d'altes hospitalàries i de pacients atesos no es va modificar significativament; no obstant això, la taxa de reingressos va disminuir un 6% i l'estada mitja global va disminuir de forma significativa en un 30%, el que va provocar la disminució secundària de l'índex d'ocupació" explica el Dr. J. Broquetas, responsable d'aquesta unitat. El maneig del tractament d'aquests pacients està en mans de Pneumòlegs especialistes amb molta experiència clínica. Això permet un òptim seguiment d'aquests pacients i per tant, un ajust, amb rapidesa i seguretat, del tractament més adequat en cada moment. El 54% dels diagnòstics que es realitzen en la UPEC de l'Hospital del Mar es refereixen a MPOC (li segueix l'asma, amb un 22%, el diagnòstic de possible càncer pulmonar, 17%, i la pneumònia amb un 7%). En el cas de la sospita d'un càncer de pulmó, l'estada en aquesta Unitat permet coordinar de manera molt eficient totes les proves necessàries en el mínim temps possible i tenir un diagnòstic molt ràpid.

 

Un tema important a destacar es el fet que la creació de la UPEC no va suposar un increment significatiu dels costos ni tampoc un increment del personal. Únicament es va procedir a la reassignació de les funcions dels metges, del personal d'infermeria i dels administratius preexistents. Tampoc va ser necessari augmentar el nombre de llits, sinó simplement reassignar-los. No s'han trobat referències de cap altra unitat d'estada curta semblant a la UPEC, especialitzada en l'aparell respiratori i dirigida per pneumòlegs.

 

La línia d'investigació d'MPOC de l'Hospital del Mar-IMIM se centra en les mateixes línies estratègiques del propi CIBERES. En aquest centre, els investigadors són referents en l'estudi dels mecanismes de resposta inflamatòria pulmonar i extra-pulmonar d'aquesta malaltia, per exemple, en els músculs dels pacients amb MPOC. Curiosament aquests científics estudien els músculs respiratoris però també els no respiratoris, afectats igualment per la malaltia.

 

L'any passat ja van alertar sobre l'ús indiscriminat d'antiinflamatoris en l'MPOC, doncs van demostrar la presència elevada de citoquines (molècules mediadores de la resposta inflamatòria) en els músculs millor adaptats dels malalts amb MPOC. Els experts de l'Hospital del Mar van descriure els beneficis dels mecanismes inflamatoris en l'equilibri de la musculatura respiratòria en aquests malalts, reduint la pèrdua de funció muscular que condueix posteriorment a fallada respiratòria. El procés inflamatori del múscul serviria també per a proporcionar-li capacitat de regeneració i adaptació en l'MPOC.

 

Per aquest motiu, l'equip del doctor Gea en l'IMIM-Hospital del Mar centra actualment els seus esforços en l'estudi de la inflamació muscular en les malalties respiratòries. La modulació d'aquest procés podria afavorir l'optimització dels programes d'entrenament muscular i de rehabilitació. Les investigacions també se centren a més, en l'estudi de la història natural de la malaltia; en la identificació dels mecanismes que el tabac produeix en el pulmó, així com en la reparació i la remodelació tisulars, en l'estudi de les manifestacions extra-pulmonars de la patologia i de l'impacte que suposen en la vida del pacient, en l'estudi de les descompensacions o aguditzacions que produeix l'MPOC, i finalment, en el maneig clínic dels pacients.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat