Notícies

29 d'octubre de 2008 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar inicia el programa de cirurgia mínimament invasiva

L'Hospital del Mar inicia el programa de cirurgia mínimament invasiva

El Servei d'Urologia ha realitzat amb èxit l'extracció d'un ronyó a través de la vagina de la pacient

L'equip d'Urologia de l'Hospital del Mar amb la col·laboració del Dr Antonio Alcaraz de l'Hospital Clínic de Barcelona -pioner a Europa en aquest tipus de cirurgia- ha realitzat l'extracció d'un ronyó per la vagina, seguint la via del part natural. És la primera vegada que es realitza aquest tipus d'intervenció a l'Hospital del Mar. Hi ha molt poques experiències a la resta de l'Estat espanyol i a Europa. Aquest tipus de cirurgia es denomina cirurgia "N.O.T.E.S.", que en anglès significa cirurgia amb extracció dels òrgans a través d'orificis naturals i és una de les tècniques quirúrgiques més noves i avantguardistes, que es va començar a practicar en el món l'any 2007.

 

La intervenció es va realitzar amb èxit la setmana passada i la pacient ja ha acudit a la primera visita de control postquirúrgic. En aquesta cirurgia, a la pacient només se li realitzen dues petites incisions a l'abdomen de menys d'1 cm, per on s'introdueix l'instrumental, evitant així, una incisió de major grandària per a extreure el ronyó. "En el cas de la nostra pacient, era gairebé obligat utilitzar aquest tipus de cirurgia, ja que se li havia d'extirpar un dels dos ronyons i ella no volia operar-se. En una operació anterior, mitjançant cirurgia convencional, ho havia passat molt malament i tenia molt mal record d'aquella experiència", comenten els responsables del Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar de Barcelona. "Amb la cirurgia "N.O.T.E.S" que li hem realitzat, el dolor després de l'operació ha estat mínim. Al dia següent ja va començar a caminar, a les 48 hores va ser donada d'alta i va reprendre la seva activitat habitual a casa".

 

La cirurgia "N.O.T.E.S." engloba tota una gamma de tècniques endoscòpico-quirúrgiques que tenen l'avantatge respecte a la cirurgia convencional, laparoscòpica, de ser menys invasives. Gràcies a un endoscopi -càmera- s'arriba a l'interior de la cavitat abdominal passant a través d'un orifici natural (en el cas que ens ocupa, a través de la vagina; en altres casos, pot ser la boca, la uretra, el melic). Mitjançant una incisió interna en el fons de la vagina (evitant, d'aquesta forma, qualsevol cicatriu externa) l'endoscopi pot accedir a l'interior de l'abdomen i arribar fins al ronyó. Una vegada extirpat el ronyó, s'amplia, de manera suficient, la incisió de la vagina –òrgan molt elàstic- perquè pugui extreure's el ronyó.

 

A partir d'ara, els uròlegs de l'Hospital del Mar ofereixen aquesta possibilitat quirúrgica, segons els criteris clínics de cada pacient (no en tots els casos és possible) i esperen poder realitzar més intervencions d'aquest tipus abans de fi d'any. Les investigacions realitzades fins ara demostren que la cirurgia "N.O.T.E.S." a través de la vagina sembla ser una tècnica segura i que, indubtablement, aporta major confort postoperatori a la pacient.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat