Notícies

3 d'octubre de 2008 - Notes de Premsa

El 20% de la població jove pateix algun tipus de problema de salut mental

El 20% de la població jove pateix algun tipus de problema de salut mental

Divendres dia 3 d'octubre, se celebrarà a partir de les 9h a la sala Josep Marull de l'Hospital del Mar una jornada sobre "Les urgències en psiquiatria infantil i juvenil"

El divendres 3 d'octubre se celebrarà a la Sala Josep Marull de l'Hospital del Mar una jornada sobre "Les urgències en psiquiatria infantil i juvenil". Està organitzada per l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental y Toxicomania de l'Hospital del Mar (IAPS) i pretén donar a conèixer com es detecten i es tracten els problemes de salut mental infantil i juvenil, sovint, tasca més complicada que en el cas dels adults.

Aquesta jornada pretén ser d'utilitat pels professionals sanitaris que treballen en l'entorn de psiquiatria, "la jornada vol millorar les habilitats i donar les eines necessàries a aquests professionals tant de l'àmbit hospitalari com comunitari per tal què aprenguin a manejar i planejar estratègies per a orientar les diverses situacions o raons de consulta", ens explica el Dr Luis Miguel Martín. Així mateix, "també vol ajudar en la presa de decisions en els diversos entorns, ja sigui una sala d'hospitalització, un centre d'assistència primària o un altre tipus de servei, on es doni suport a la població infantil i juvenil".

 

Els trastorns psiquiàtrics afecten cada vegada més a la població jove i cada cop hi ha més estudis que corroboren que gairebé un 20% de la població infantil i juvenil té problemes de salut mental. Durant la jornada intervindran diferents experts en psiquiatria infantil i juvenil, entre els quals destaca el professor Neal D. Ryan del Departament de Psiquiatria de la Universitat de Pittburg School of Medicine. El doctor Ryan parlarà sobre la conducta suïcida en els nens i joves ja que aquesta és la segona causa de mort en aquesta franja d'edat, després dels accidents fortuïts. També al llarg de la jornada, es parlarà de l'ús de psicofàrmacs en la població infanto-juvenil, la seguretat d'aquests tractaments, els problemes de conducta com l'agressivitat i els trastorns de conducta alimentària.

 

Per tant, el programa científic de la jornada abarcarà des de les grans síndromes (suïcidi i trastorns psicòtics), a les raons de consulta més freqüents (ansietat i depressió) i l'autonomia i competència del jove en les intervencions d'urgències. Aquesta jornada, per tant, no només servirà per donar a conèixer els més greus trastorns mentals de la població jove sinó també aquells que, tot i no ser tan greus, afecten a molts nens i joves.

 

A més de la vessant clínica de la jornada, al també s'homenatjarà la figura del Doctor Joaquim Puig-Antich per tot el que va aportar al món de la psiquiatria. Durant aquest homenatge, hi haurà una taula rodona on es debatran els aspectes més controvertits del doctor Puig-Antich, com poden ser les seves aportacions en el diagnòstic de la depressió infantil. Diverses persones formaran part d'aquesta taula, entre elles: membres de la seva família, gent del món professional que el van conèixer i l'organitzador de la jornada, el doctor Bulbena.

 

El llegat del doctor Joaquim Puig-Antich

El Doctor Joaquim Puig-Antich va néixer i va estudiar Medicina a Barcelona però aviat va continuar la seva carrera professional a l'estranger. Primer a Montpeller (França) i després a l'Hospital Sinaí de Baltimore (Estats Units). Gran part de la seva carrera professional la va exercir en aquest últim país, on va donar classes a diferents facultats, com a la Columbia University i a University of Pittburg. Allà va conèixer al Dr Neal D. Ryan, del qual en va ser mentor. "Va ser dels primers psiquiatres en defensar la necessitat de proves neurobiològiques per demostrar la depressió infantil", com ens recorda el doctor Bulbena. Segons Puig-Antich aquestes proves eren necessàries ja que els nens expressen de forma diferent als adults els símptomes d'aquesta malaltia mental. Mentre un adult ho expressa amb emocions, sentiments de culpa, aïllament,... un nen ho expressa mitjançant una forma de conducta irritable, canvi de caràcter, afectació del somni,... Per això la utilitat de proves i coneixements específics dirigits a la població infantil i juvenil.

 

La Jornada està organitzada pel Dr. Antoni Bulbena, director de l'institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental i Toxicomanies de l'Hospital del Mar; pel Dr. Luis Miguel Martín López i la Dra. Lourdes Duñó entre d'altres. El Dr. Bulbena és, al mateix temps, el coordinador del grup "Angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia" de l'IMIM-Hospital del Mar, grup en el qual hi col·labora, com a investigador, el Dr. Martín López.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat