Notícies

22 de setembre de 2008 - Notes de Premsa

Els pacients ingressats a les Unitats d'Ictus pateixen menys deteriorament neurològic

Els pacients ingressats a les Unitats d'Ictus pateixen menys deteriorament neurològic

Publicat a la revista Journal of Neurology

Investigadors de l'Hospital del Mar publiquen els resultats d'un estudi comparatiu entre pacients que han patit un ictus isquèmic i han estat ingressats en una unitat convencional de neurologia i els pacients que després de patir un ictus han estat ingressats en una Unitat d'Ictus. Aquests resultats han estat publicats a la revista Journal of Neurology i mostren els clars beneficis de l'atenció d'aquests pacients en Unitats d'Ictus específiques.

L'Hospital del Mar va ser un dels primers centres a Barcelona en disposar d'una Unitat d'Ictus. El Servei de Neurologia d'aquest centre ha estudiat des d'aleshores l'evolució dels casos ingressats en aquesta Unitat des de la seva inauguració, el maig de 2005 fins l'abril de 2006, en comparació amb l'evolució dels casos ingressats en una planta convencional de neurologia, amb anterioritat a aquesta data i per tant, amb anterioritat a l'existència d'aquesta Unitat (maig 2003 a abril 2005).

 

Un ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració de la circulació de la sang al cervell. Ictus és el nom científic del que més popularment és conegut amb els noms d'atac de feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia o trombosi cerebral, etc. Cada ictus és diferent i les persones que el pateixen presenten diferents símptomes depenent de la zona i el volum del cervell afectats i de l'estat general i de salut previ, com per exemple, debilitat que afecta una banda del cos, pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos, pèrdua o dificultat de la parla, pèrdua de força o paràlisi en un cantó del cos o de la cara, pèrdua de sensibilitat en un cantó del cos o de la cara, inestabilitat, desequilibri i incapacitat per caminar, mal de cap molt intens o sobtat, no habitual. La característica principal de l'ictus és que qualsevol d'aquests símptomes es presenta de manera brusca i pot produir diferents graus de discapacitat que necessitin rehabilitació. Si l'afectació dura menys de 24 hores, parlem d'un ictus transitori. La majoria remeten en menys d'una hora. Aquest ictus transitori presenta els mateixos símptomes, però desapareixen ràpidament sense deixar seqüeles. Això no vol dir que sigui menys important, sinó tot el contrari: és una situació d'alt risc, que requereix ser atesa de manera urgent, per aconseguir que sigui reversible.

 

El tipus més comú és l'ictus isquèmic, que succeeix quan s'altera l'arribada de la sang a les diferents zones del cervell. L'alteració de la circulació provoca que les cèl·lules cerebrals de l'àrea afectada morin per manca d'irrigació sanguínia, és a dir, per manca d 'oxigen (isquèmia). Aquesta alteració pot ser deguda a l'estrenyiment o bloqueig de les artèries que van al cervell, i és un procés conegut com arteriosclerosi o ateromatosi. Pot produir el taponament de les artèries amb la formació d'un coàgul, que impedeix el pas de la sang (trombosi cerebral ). A vegades el coàgul prové del cor i parlem d'embòlia cerebral. Hi ha altres causes d'alteració de les artèries, com per exemple la vasculitis. Un ictus hemorràgic és el que es produeix quan les artèries es trenquen a causa, generalment, d'elevacions de la pressió arterial o bé d'una malformació prèvia, i la sang es filtra pel cervell causant danys.

 

L'estudi que ara es publica, dirigit pel Dr. Jaume Roquer, Cap de Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar, compara l'evolució dels pacients que han arribat a Urgències, amb un mateix tipus d'ictus (isquèmic), des de maig de 2003 a maig de 2006, segons si han estat o no hospitalitzats a la Unitat d'Ictus. Per tant s'han estudiat dos grups: un de 215 pacients amb un Ictus que van arribar a Urgències entre maig de 2003 i abril de 2005 (prèviament a la existència de la Unitat d'Ictus) i després un segon grup de 433 pacients que van patir un Ictus entre maig de 2005 i abril 2006. El primer grup va ser ingressat a la planta convencional d'atenció neurològica, i, el segon grup, si acomplia els criteris d'ingrés pel tipus de característiques de l'ictus que patia, se l'ingressava a la Unitat d'Ictus.

 

Els resultats han estat clars: tractar aquests pacients en Unitats d'Ictus amb un enfocament integral i multidisciplinari en millora l'evolució, gràcies a múltiples factors i un d'ells és l'abordatge de les complicacions. Una de les més temudes i freqüents i que afecta directament l'evolució, mortalitat i seqüeles posteriors és el deteriorament neurològic precoç. Aquest deteriorament neurològic precoç apareix en el 19,6% del total de pacients de la mostra. Aquesta s'atenua quan els pacients ingressen en aquestes Unitats especialitzades, tant perquè apareix en menor nombre d'ocasions (11% en ingressats en Unitat d'Ictus vs. 24% quan no es disposava d'aquesta Unitat), com perquè quan apareix es pot detectar més precoçment i el tractament pot ser més efectiu.

 

A més, s'ha evidenciat que la millora també es produeix en altres nivells. Els pacients que han estat ingressats en Unitats d'Ictus han necessitat estades més curtes a l'hospital i han presentat menys mortalitat als 90 dies de l'Ictus (un 10% de casos vs. el 17% quan no hi havia la possibilitat d'ingressar en aquesta Unitat específica).

 

Les conclusions: l'ingrés i la monitorització a la Unitat d'Ictus és un factor clau en la prevenció del deteriorament neurològic precoç i alhora de contribuir en millors resultats i disminució del temps d'ingrés dels pacients que han patit un ictus.

 

La Unitat d'Ictus és una unitat de cures semintensives situada a la Unitat de Neurologia i permet proporcionar una vigilància contínua de les constants vitals, valorar de manera continuada l'estat neurològic del pacient, realitzar cures d'infermeria freqüents i una atenció mèdica molt atenta i especialitzada per un neuròleg durant les 24 hores al dia. Permet així detectar de forma precoç l'empitjorament clínic que poden presentar alguns pacients durant les primeres 48-72 hores i aplicar les mesures necessàries per a evitar-lo o controlar-lo. L'equip d'infermeria responsable de la unitat valora cada 4 hores l'estat neurològic del malalt (nivell de consciència, llenguatge, força a les extremitats,...). El malalt romandrà ingressat a la Unitat d'Ictus entre 48 i 72 hores, tot i que aquest període pot modificar-se puntualment segons les necessitats i la situació del pacient. Tampoc tots els ictus precisen d'un tractament en aquest tipus d'Unitats. Preferentment ingressen a la Unitat d'Ictus els pacients que, per rebre algun tractament especial, necessiten una vigilància específica. Es considera que durant aquest període de 2 o 3 dies pot progressar la lesió cerebral. Posteriorment el pacient serà traslladat a la sala d'hospitalització convencional, on continuarà un programa de rehabilitació i de cures especialitzades.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat