Notícies

10 i 11 de març de 2005 - Notes de Premsa

IX Curs Menopausa: Controvèrsies i Actualització

Curs sota els auspicis de: AEEM, SEGO, SCGO i SEIOMM

A Espanya es calcula que existeixen aproximadament 7 milions de dones menopàusiques, això representa prop del 35% de la població femenina. Entre el 30 i el 50% de les dones postmenopàusiques pateixen osteoporosi: una de cada cinc dones de més de 45 anys i quatre de cada deu de més de 75.

 

Un estudi dirigit des de l'Hospital del Mar estableix en 3 anys el període per a realitzar estudis de massa òssea en pacients postmenopàusiques que realitzen Tractament Hormonal Substitutiu transdèrmic.

Una de les principals línies de recerca del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital del Mar de Barcelona (IMAS) és l'atenció a l'edat post-reproductiva de la dona. Aquest servei treballa any rera any per tal d'oferir un dels cursos més prestigiosos en aquesta matèria. El IX Curso Menopausia: Controversias y Actualización reuneix els més entesos en aquest tema. Dirigit pel Dr. A Garrido i el Dr. MA Checa, aquest últim membre del comitè d'experts en Menopausa de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia. Els principals temes a tractar en el curs són: els diferents tractaments de la simptomatologia d'aquest període i els seus resultats, el Risc cardiovascular, la Incontinència Urinària i l' osteoporosi postmenopàusica. Algunes de les ponències presenten novetats en relació a aquests temes.

 

La menopausa es defineix com la desaparició permanent de la menstruació com a conseqüència de la suspensió irreversible del cicle ovàric, això es tradueix en un descens dels estrògens, hormones sexuals femenines. La menopausa és un procés fisiològic que pot ocórrer a partir dels 40 anys, tot i que és més freqüent que ocorri de mitjana, als 50 anys. Els símptomes que deriven d'aquest període estan provocats per aquesta caiguda dels estrògens, que tenen un important paper protector davant d'un gran nombre de processos i malalties. A Espanya es calcula que existeixen aproximadament 7 mil.lions de dones menopàusiques, això representa prop del 35% de la població femenina. En relació a la simptomatologia menopàusica tractada, en el 80% de les dones es redueixen enormement aquests símptomes.

 

Un dels processos que més preocupa als experts és l'osteoporosi postmenopàusica i té un espai molt destacat en aquest curs. L'osteoporosi és la descalcificació que pateixen els ossos i que pot ser causa de fractures per mínims traumatismes del fèmur per exemple, o d'esclafaments vertebrals que "poden tenir greus conseqüències i disminuir la qualitat de vida i l'esperança de vida mitjana de les pacients", afirma el Dr. Checa. Els ossos estan sotmesos a un recanvi continu mitjançant processos de formació i reabsorció. A partir dels 35 anys s'inicia, de forma natural, la pèrdua de petites quantitats d'òs, que també serveix com a reservori de calci de l'organisme i aquest procés de pèrdua òssea s'accentua molt en arribar a la menopausa.

 

L'osteoporosi afecta prop de 3 mil.lions de persones a Espanya, majoritàriament dones i està clarament relacionada amb l'edat. Es calcula que una de les grans causes de l'osteoporosi, al marge d'algunes malalties, l'ús de determinats fàrmacs, el tabac o la dieta, és la Menopausa. Es coneix des de fa temps que quan la dona perd l'estímul de les hormones que regeixen el seu cicle menstrual (els estrògens) s'inicia una pèrdua de la massa òssea de difícil control. Entre el 30 i el 50% de les dones postmenopàusiques pateixen aquesta malaltia: una de cada cinc dones de més de 45 anys i quatre de cada deu de més de 75. En el nostre medi, cada dia la població és més gran i ho és durant més temps. Ens trobem davant d'una malaltia que té una clara relació amb l'edat, per això cada cop més freqüent. Malalties com l'osteoporosi s'estan convertint en un problema de salut pública més enllà d'un problema de la dona.

 

En aquest curs es presenten els resultats d'un estudi dirigit pel Dr. Miguel A. Checa del Hospital del Mar (IMAS) conjuntament amb investigadors de l'IMIM i del CETIR i publicat recentment en una de les revistes de major prestigi mundial en aquest tema, Osteoporosis International. L'objetiu d'aquest estudi era calcular l'intèrval òptim per a la realització de la densitometria en les pacients tractades amb teràpia hormonal substitutiva transdèrmica. Després d' estudiar 3826 pacients d'entre 40 i 65 anys, aquest estudi conclou que en aquestes pacients (que fan Tractament Hormonal Substitutiu (THS) transdèrmic i no presenten factors de risc), es pot ampliar a 3 anys el període per a realitzar el seguiment densitomètric de la massa òssea. Això suposa una clara millora per a la qualitat de vida de la pacient doncs poden espaiar les densitometries òsseas en lloc de sotmetre's a proves cada any.

 

Al marge de l'osteoporosi, altres temes tindran el seu espai en aquest curs, com és el tractament simptomàtic de la dona menopàusica, destacant discusions ¡ comparatives entre l'ús del Tractament Hormonal Substitutiu (THS) clássic, fàrmacs com la Tibolona i la Fitoteràpia, molt de moda els últims temps i molt bé acceptada per les pacients.

 

La incontinència urinària és un dels temes en què les seves conseqüències són més temudes per a les dones i disminueixen subjectivament la seva qualitat de vida. El perquè aquesta té una relació directa amb aquest període de la vida de la dona, com diagnosticar-la, tractar-la mèdica i quirúrgicament i quines són les espectatives d'aquesta cirurgia es debatran àmpliament en la quarta taula del curs.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat