Notícies

30 de maig de 2008 - Notes de Premsa

Un nou enfocament multidisciplinari i nous tractaments per a la bufeta hiperactiva

Un nou enfocament multidisciplinari i nous tractaments per a la bufeta hiperactiva

L'Hospital del Mar, a través de la seva Unitat de Sòl Pelvià, organitza la primera Jornada d'Incontinència Urinària amb un gran èxit d'assitència

Els proper divendres 30 de maig, la Unitat de Sòl Pelvià de l'Hospital del Mar organitza la primera Jornada d'incontinència urinària focalitzada en la bufeta hiperactiva. Enguany s'han tancat les inscripcions a la jornada amb el màxim d'assistència, mostra de l'interès entre els professionals per aquesta patologia, i de rellevància i actualitat del tema. Aquesta jornada apunta a ser una de les reunions de referència per a especialistes en Incontinència Urinària.

La patologia del Sòl Pelvià és molt complexa i el seu abordatge també. Les múltiples causes que poden produir aquesta patologia sovint pertanyen a especialitats diferents (ginecologia, urologia, neurologia i neurofisiologia) i els tractaments per fer-li front, sovint també, són camps molt especialitzats (electroestimulació, cirurgia de sòl pelvià, etc.). Per aquest motiu, l'Hospital del Mar, amb la participació de l'Hospital de l'Esperança han organitzat la Unitat de Sol Pelvià, que guia el tractament integral d'aquestes pacients des de la primera visita. Aquesta Unitat està constituïda per uròlegs, ginecòlegs, cirurgians, rehabilitadors i fisioterapeutes, neurofisiòlegs i els equips d'infermeria. Els professionals que acompanyen a aquestes pacients en el procés es troben sovint amb la dificultat que la zona afectada és una zona íntima i que condiciona enormement la qualitat de vida d'aquestes malaltes. L'abordatge és de manera coordinada i fins i tot les intervencions quirúrgiques es realitzen conjuntament.

 

L'organització de la jornada compta entre els ponents amb grans especialistes que presentaran la magnitud del problema, la seva epidemiologia i classificació, el seu diagnòstic, els enfocaments de tractament, des dels més consolidats als més novedosos, així com el paper i les aportacions de fisioterapuetes i de infermeria.

 

Tradicionalment, el tractament de les incontinències urinàries el realitzen de manera indistinta ginecòlegs i uròlegs en funció de a quin professional consulta la pacient. En tractar-se la incontinència urinària d'un problema que afecta a un 15-18% de la població majoritàriament femenina, els ginecòlegs sovint són els professionals que inicien aquest procés. Molts casos són clars i senzills i es resolen amb els tractaments habituals, d'altres però, precisen d'equips multidisciplinars que puguin atendre a la seva complexitat.

 

D'incontinències urinàries n'hi ha bàsicament de dos tipus, ens explica el Dr. Octavio Arango, Cap de Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, "les que s'anomenen de funcionament vesical o bufeta hiperactiva i que suposen un 40-50% del total d'incontinències i les d'insuficiència d'esfínters que és la que també s'anomena d'esforç, quan falla el mecanisme de tancament de la bufeta urinària". La bufeta urinària funciona amb un complex sistema: primer emmagatzema orina, relaxant la musculatura de la bufeta i permetent l'ompliment i quan aquesta bufeta està plena, de manera voluntària, en fa un buidat. Els mecanismes que fallen en aquests casos són totalment contraris: d'una banda en la bufeta hiperactiva hi ha un problema d'emmagatzematge, no es relaxa, no permet l'ompliment i quan conté poca quantitat d'orina ja apareix la urgència miccional, mentre que en l'altre cas no hi ha un control sobre el buidament voluntari. Aquests problemes donen una molt mala qualitat de vida de les dones afectades, no poden sortir de casa sense conèixer la situació dels serveis més pròxims, no poden anar al cinema i veure una pel·lícula sense abandonar la sala per orinar o han de preparar bé els viatges en cotxe, per exemple.

 

Un correcte diagnòstic de la incontinència és fonamental en l'orientació del problema i la seva terapèutica. "Cal una exhaustiva història clínica, fluxometries i urodinàmies. En aquest sentit, el treball conjunt de la Unitat de Sòl Pelvià pot optimitzar les proves diagnòstiques, evitar molestes i costoses proves innecessàries, tant a les pacients com al sistema sanitari. A més, el treball conjunt amb els neurofisiòlegs permet diagnòstics molt acurats de disfuncions neurològiques", ens explica el Dr. Oscar Bielsa, coordinador de la Unitat de Sol Pelvià.

 

En base a aquest diagnòstic i en el cas de la incontinència d'esforç, s'apliquen diversos tractaments als quals la cirurgia aporta grans beneficis. En el cas però de la incontinència de funcionament vesical o bufeta hiperactiva gairebé mai el tractament és quirúrgic i per tant, intervenen múltiples professionals. "La rehabilitació, per exemple, la fisioteràpia i la electroestimulació estan obtenint grans resultats a l'hora de reeducar el sòl pelvià", comenta la Dra. Mª Teresa Castillo, ginecòloga i també membre de la Unitat. A més del tractament mèdic amb fàrmacs que ajuden a relaxar la bufeta, recentment s'està demostrant l'eficàcia de la fitoteràpia en certs casos, de l'ús de toxina botulínica –tractament que dura uns 6-9 mesos- i de la neuroestimulació pel control de la bufeta en casos resistents al tractament.

 

El paper de la infermeria té una gran rellevància en aquesta patologia, doncs acompanya a la pacient en tot el procés i realitza algunes de les proves diagnòstiques sovint llargues i molestes. La interacció i el treball d'aquesta Unitat i la seva coordinació amb l'Atenció Primària permeten una atenció més àgil a una patologia que afecta a gran quantitat de dones, especialment en aquelles poblacions de més edat com és la de l'àrea de l'Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat