Notícies

30 de maig de 2008 - Notes de Premsa

Es presenten nous tractaments en càncer de bufeta urinària i en limfomes

Es presenten nous tractaments en càncer de bufeta urinària i en limfomes

Especialistes de l'Hospital del Mar tindran una presència molt destacada en el Congrés Mundial d'Oncologia

Enguany, experts investigadors i clínics de l'Hospital del Mar tindran una presència molt destacada en el congrés de l'American Society of Clinical Oncology – ASCO 2008, que es celebrarà del 30 de maig al 3 de juny a Xicago. El congrés de l' ASCO està considerat, per tots els oncòlegs, el congrés més important a nivell mundial i, a part de reunir més de 30.000 investigadors, oncòlegs i especialistes d'arreu del món, és conegut per concentrar, en un mateix esdeveniment, tota la informació rellevant i més novedosa sobre la recerca del càncer.

En l'ASCO cada any es presenten comunicacions que aporten canvis, novetats i bons resultats en el tractament del càncer, a més del diagnòstic i la seva prevenció.

 

Cada any es proposen moltíssimes comunicacions per a ser escollides, el comitè científic fa una selecció d'aquelles que es valoren com a més novedoses i rellevants. Aquest any s'ha acceptat una comunicació oral del Dr. Bellmunt en la qual presenta els avenços i resultats definitius d'un assaig clínic multicèntric sobre un nou tractament - la Vinflunina- en segona línia per al tractament del càncer de bufeta urinària. El Dr. Salar és l'únic investigador de l'Estat Espanyol que presentarà resultats en la sessió de limfomes. A més d'aquestes dues presentacions orals, el Servei d'Oncologia farà altres presentacions científiques en format de pòster, una d'elles és un estudi internacional de biomarcadors desenvolupat conjuntament amb el Servei de Patologia.

 

El Dr. Albanell, Chairman d'una sessió educacional

En aquesta edició i de manera destacada, el Dr. El Dr. Joan Albanell serà l'especialista que l'ASCO ha convidat a participar a la sessió educacional amb el títol "Decision Making in Cancer Drug Development: Role of Biomarkers in First-in-Human Studies". Aquesta sessió del proper 2 de juny de 9:45h a 11h (hora de Xicago) està orientada a actualitzar coneixements per als especialistes i a definir les línies de futur de l'oncologia i aportarà tres punts de vista molt interessants sobre la selecció de pacients per a individualitzar els tractaments, estudis dels mecanismes d'acció de fàrmacs moleculars i selecció de dosis. El Dr. Albanell ha estat convidat com a ponent i representant del món acadèmic ,a més de exercir de "Chairman". En aquesta sessió hi haurà una representació de la Food and drugs Administration (FDA) com a organisme regulador i una representació de la indústria farmacèutica. Els objectius d'aquesta sessió són identificar els reptes dels nous fàrmacs incorporats a la assistència clínica, incloent dades preclíniques i estratègies per assolir tanta informació com sigui possible dels assaigs en fase I; conèixer els interesos en el desenvolupament de biomarcadors des de la perspectiva de la indústria i del món acadèmic; entendre els assaigs en fase 0 i el seu paper potencial en el desenvolupament de nous fàrmacs; descriure els mecanismes de la FDA per a la validació dels nous fàrmacs en investigació (IND).

 

Molts pocs especialistes espanyols han estat convidats a fer una d'aquestes conferències a l'ASCO. Aquest fet demostra el reconeixement que la comunitat oncològica internacional atorga al treball que desenvolupa el Dr. Albanell i el seu equip i el situa entre els noms propis de l'Oncologia a nivell mundial. Cal destacar que, en edicions recents d'ASCO, el Dr. Bellmunt també ha ofert sessions educacionals, focalitzades en el càncer genitourinari, la qual cosa subratlla encara més la valoració internacional dels nostres especialistes.

 

Es presenta un nou tractament en el càncer de bufeta urinària

Aquest any, el Dr. Joaquim Bellmunt, en la comunicació oral que farà el dissabte dia 31 de maig a partir de les 15h (hora de Xicago), hi presenta els avenços i resultats definitius d'un assaig clínic sobre un nou tractament -la Vinflunina- en segona línia per al tractament del càncer de bufeta urinària. Un tractament en segona línia és el tractament que es dóna a un pacient amb càncer quan el tractament "estàndar de primera elecció" no funciona o no es pot aplicar (intoleràncies, reaccions adverses, etc.), podríem dir-ne, la segona alternativa. El càncer de bufeta és un tumor relativament freqüent. En relació al nombre de diagnòstics de càncer, ocupa el cinquè lloc. La majoria de casos estan poc avançats quan es diagnostiquen i poden curar-se amb l'extirpació i el tractament. Quan el tumor està més avançat, la curació pot ser difícil i el tractament s'orienta a retardar-ne els símptomes.

 

En aquest cas, el Dr. Bellmunt ha demostrat, i ens explica, que "la Vinflunina- és útil per aquests casos i redueix fins a un 23% el risc de mort dels pacients, en comparació a l'alternativa que existia fins ara. Aquests resultats situen clarament a la Vinflunina com el primer agent que demostra avantatges respecte a la supervivència d'aquests malalts emprat en segona línia". L'estudi –multicèntric- s'ha realitzat amb 370 pacients amb càncer de bufeta urinària avançat i que havien rebut prèviament tractament amb derivats del cisplatí. Els detalls dels resultats definitius d'aquest estudi estan embargats fins a la presentació oral del Dr. Bellmunt. A més d'aquesta comunicació, és co-autor d'altres presentacions.

 

Un tractament oral contra un tipus de limfoma

El Dr. Antonio Salar del Servei d'Hematologia presenta els resultats d'un estudi que evalua l'experiència del tractament amb immunoquimioteràpia com a tractament d'elecció o de primera línia en un tipus de limfoma (els limfomes extraganglionaris de la zona marginal de tipus MALT). Aquest grup de limfomes suposen el tercer tipus més freqüent de limfomes no Hodgkin. "Aquest estudi ha permès dues avantatges destacables", ens explica el Dr. Salar, "d'una banda s'ha utilitzat una nova fòrmula oral d'un fàrmac quimioteràpic juntament amb anticossos monoclonals i d'altra banda s'ha pogut reduir el nombre de cicles de tractament gràcies a l'elevada eficàcia de la combinació. Respecte a aquest tractament, amb només 4 cicles, dos terços dels pacients responen i aquesat resposta té una major durada". Això suposa clars beneficis pel pacient: menys temps sota els efectes del tractament quimioteràpic, la reducció de riscos a curt termini i la limitació dels efectes adversos a llarg termini. Demostrant eficàcia i seguretat. L'estudi, liderat pel Dr. Salar i en el qual han col·laborat 4 Centres de Barcelona i Madrid, será presentat a l'ASCO el dissabte 31 de maig entre 8h i 10h (Hora de Chicago).

 

Educational Session Dr. Albanell:"Decision Making in Cancer Drug Development: Role of Biomarkers in First-in-Human Studies". Dia 2 de juny de 9:45h a 11h (hora de Xicago).

Presentació comunicació oral Dr. Bellmunt: "Randomised phase III trial of vinflunine (V) plus best supportive care (B) vs B alone as 2nd line therapy after a platinum-containing regimen in advanced transitional cell carcinoma of the urothelium (TCCU)". Dissabte 31 de maig a partir de les 15h (hora de Xicago).

Presentació comunicació oral Dr. Salar: "First-line treatment with rituximab combined with intravenous or oral fludarabine for patients with extranodal Mucosa Associated Lymphoid Tissue (MALT) lymphoma". Dissabte 31 de maig de 8h a 10h (hora de Xicago).

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat