Notícies

8 de maig de 2008 - Notes de Premsa

Els millors especialistes presenten els últims avenços en la millora dels tractaments en càncer genitourinari

Els millors especialistes presenten els últims avenços en la millora dels tractaments en càncer genitourinari

L'Hospital del Mar organitza la reunió anual del grup Europeu per a la recerca i el tractament del càncer genitourinari (EORTC GU)

El dijous dia 8 de maig s'inicia la reunió anual dels especialistes en Càncer Genitourinari de l'EORTC (European Organisation for Research and Treatment of Cancer), que durarà fins el proper dissabte dia 10. En aquesta reunió, organitzada a l'Hospital del Mar, Oncòlegs i Uròlegs es reuneixen per dibuixar l'estat de situació d'aquests càncers del sistema genitourinari (pròstata, ronyó, testicles, bufeta urinària, etc.) pel que fa a la recerca, estudis, assaigs clínics i tractaments.

"L'Objectiu d'aquestes reunions és valorar, de manera conjunta, la situació actual dels resultats de cada assaig clínic, establir les prioritats i dibuixar el mapa de ruta del proper any per a cadascun dels diferents càncers genitourinaris", ens explica el Dr. Joaquim Bellmunt, director d'aquesta reunió d'experts.

 

L' EORTC –que són les sigles en anglès de L'Organització Europea per a la recerca i el tractament del càncer–, té com a missió millorar el tractament del càncer, contribuir a la creació de nous medicaments i definir estratègies terapèutiques, així com utilitzar tots els recursos terapèutics existents per dissenyar les millors combinacions que optimitzin aquests tractaments. L'EORTC va ser creada fa uns 40 anys, inicialment com una iniciativa d'alguns eminents uròlegs i oncòlegs que varen tenir la visió de fer unes reunions, a títol privat, per compartir coneixement i coordinar-se en el seu treball de cada dia. Poc a poc varen prendre consciència que ni un sol especialista ni un sol país per si mateix no podria fer res per la lluita contra el càncer i que era fonamental insistir en la coordinació europea de la recerca clínica. Així doncs, va anar canviant la seva orientació i va anar creixent la idea fins avui, que l'EORTC té una dimensió radicalment diferent.

 

Cada tipus diferent de càncer (genitourinari, limfomes, gastrointestinal, etc...) té un comitè d'experts propi i una sessió de treball específica. Hi haurà una conferència magistral impartida pel Dr. Bill Watson i dues presentacions científiques, impartides totes dues per experts catalans: el propi Dr. Joaquim Bellmunt presentarà les últimes recomanacions i actualizacions en càncer de ronyó a mode d'Oncoguies, a més de ser responsable del comitè de càncer avançat de bufeta urinària i el Dr. Jaume Reventós, Director del grup de Recerca Biomèdica de l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron presentarà el últims avenços en càncer de pròstata.

 

Oncoguies de càncer renal: tres anys d'avenços continuats que cal incorporar a pràctica clínica

Els últims tres anys hi ha hagut un canvi en el paradigma en el maneig del càncer renal. Un diagnòstic més precoç i la millora del tractament quirúrgic hi ha contribuït. Però el canvi més significatiu ha estat a nivell de la biologia molecular del càncer renal. S'han trobat dianes terapèutiques que han permès el disseny de nous tractaments com per exemple el factor-alfa inductor d'hipòxia (HIF), la possibilitat d'incidir sobre la formació de vasos sanguinis (VEGF) o la via mTOR. "Els últims assaigs en fase III han mostrat una gran millora en els resultats dels pacients amb càncer renal avançat o metastàsic tractats amb aquests nous elements. Només durant aquest últim any, s'han publicat assaigs clínics en fase III per a quatre fàrmacs diferents (Sorafenib, sunitinib, temsirolimus i Bevacizumab) que s'han aprovat per al maneig d'aquest tipus de càncer, que fins fa molt poc no tenia tractament", ens explicar el Dr. Bellmunt. Ara cal incorporar aquests nous avenços i aquestes tres noves dianes terapèutiques en el maneig diari d'aquests pacients. Aquesta és la finalitat d'aquestes Oncoguies.

 

Càncer de Pròstata: PTOV1 un nou marcador pel càncer de pròstata

Es presentarà també un altre avenç recent, aquest cas amb el càncer de pròstata, ha estat la publicació – aquesta mateixa setmana- de la identificació del PTOV1. S'ha identificat un marcador d'utilitat per predir l'existència del càncer de pròstata en pacients que presenten una lesió premaligna aïllada (PIN d'alt grau), en fer una biòpsia d'aquest òrgan. Fins ara, la detecció d'aquest tipus de lesions en fer una biòpsia, situava els professionals davant d'un dubte que obligava a repetir les biòpsies fins a confirmar el diagnòstic. Aquest estudi ha presentat i validat una valuosa eina predictora de l'existència d'un càncer de pròstata en aquests casos que presenten dubtes evitant les biòpsies repetides moltes molestes per la localització i l'abordatge d'aquest òrgan, a més de la incertesa en els malalts. L'Institut de Recerca de l'Hospital de la Vall d'Hebron, presentaran a més els últims avenços en genòmica i proteòmica en càncer de pròstata realitzats.

 

Es presentaran altres avenços i resultats inicials i preliminars de nous tractaments, com és el cas de la Vinflunina en segona línia per al tractament del càncer de bufeta urinària. Els resultats definitius però, liderats pel Dr. Bellmunt, estaran disponibles a finals de mes, i es faran públics a finals de mes al prestigiós congrés de l'ASCO que tindrà lloc a Chicago.

 

També seran presents a aquesta reunió experts de reconegut prestigi mundial en càncer genitourinari com el Dr. R. Sylvester, el Dr. H. Van Poppel, Dr. De Reijke –president de l'EORTC GU Grup-, la Dr. C. Sternberg i d'altres a més de comptar amb experts de casa nostra com el Dr. Algaba i el Dr. Palou entre els organitzadors i entre les ponències més destacades al Dr. Bellmunt i el Dr. Reventós.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat