Notícies

7 i 8 de maig de 2008 - Notes de Premsa

Genètica i predisposició al consum de drogues

Genètica i predisposició al consum de drogues

En el marc del XII Curs de Malalties en Nens de Grups Socials de Risc

La Unitat de Neonatologia del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar, organitza per dotzè any consecutiu el Curs de Nens de Grups Socials de Risc, que dirigeix el Dr. Antonio Mur. Aquest curs aplega un grup heterogeni i multidisplinari de professionals amb un únic comú denominador: els nens i aquells riscos que els fan més vulnerables a problemes, present i futurs, tant socials com mèdics.

Drogues, Hepatitis i VIH: temes crònics amb algunes novetats

Cada any, hi ha una parada obligada, per la seva importància, gravetat i freqüència, a les malalties i problemes crònics com el consum de drogues, les Hepatitis i la infecció per l'VIH. Malauradament, el fet que siguin temes recurrents any rera any no vol dir que hagin passat de moda. És més, aquest curs dóna un enfocament diferent a uns problemes ben coneguts i fa un abordatge novedós, per exemple en el cas de les drogues: té la genètica alguna cosa a veure amb la predisposició familiar al consum de drogues? Quina és l'evolució que fan els nens fills de mares toxicòmanes al llarg dels anys? Tenen els mateixos problemes que qualsevol altre nen?, Delinqueixen més? Tenen més problemes de salut que d'altres nens?, més problemes orgànics i de hiperactivitat?, problemes socials?, i què succeeix amb d'altres drogues més utilitzades per certes comunitats, com per exemple en immigrants? totes aquestes preguntes tindran resposta des de la perspectiva i les dades de 20 anys de seguiment que aportaran els experts. En el cas de l'VIH succeeix quelcom similar. Podem pensar que és un tema àmpliament debatut, tot i que la transmissió vertical del virus de l'VIH (transmissió a través de l'embaràs i el part) ha disminuït enormement en els últims anys. Però, d'una banda hi ha nens infectats en el passat que van creixent amb aquesta malaltia crònica i d'altres creixen i poden contraure la malaltia per les vies conegudes –relacions sexuals, addicció a drogues per via intravenosa, etc. Però, per què uns nens s'infecten i els altres no tot i haver estat en contacte amb el virus?, Per què hi ha un 10% de nens que tenen contacte amb el virus i no s'infecten? I en canvi n'hi ha d'altres que tot i el tractament no milloraran?, De què depenen aquestes diferències?. Sembla que la genètica en té la clau. Té a veure amb alteracions genètiques de la mare? O del nen?

 

Prematuritat: una epidèmia associada a la reproducció assistida

Tant el nadó en general com el nadó prematur en concret, han tingut gairebé tots els anys el seu propi espai en aquest curs, malgrat cada any el prisma ha estat ben diferent. Les infeccions que pateixen aquests nadons tant extrems sempre han preocupat als neonatòlegs i les revisaran algunes en aquest curs, però i les seqüeles d'aquestes prematuritat? Cada any que passa augmenten les taxes de nadons nascuts de forma prematura o amb baix pes en nèixer. La resposta segons els especialistes, està en la correlació amb l'augment de gestacions múltiples a causa de l'augment de gestacions aconseguides gràcies a la reproducció assistida. Tenen més afectació neurològica aquests prematurs que altres nens? Els costa seguir a l'escola? Tenen un correcte desenvolupament cognitiu? I d'altres tipus de problemes mèdics també augmenten la seva freqüència? És cert que aquests nens tenen molt més sovint la pressió alta i tots tipus de síndromes metabòlics? Hi ha més diabètics o més obesos entre els nens prematurs?

 

Els nens i l'actualitat

D'altres temes que es presenten enguany són novetats en el programa d'aquest curs i conecten directament amb l'actualitat. Aquest és el cas de presentar la visió dels pediatres sobre la polèmica Vacuna contra el Papiloma Virus, - la segona existent contra una infecció clarament relacionada amb l'aparició d'un càncer, comercialitzada fa poc i amb ella la possibilitat d'immunització davant d'una de les malalties de transmissió sexual clarament relacionada amb la possibilitat de patir un càncer de coll d'úter. La vacuna no immunitza contra tots els serotips del virus, però si contra el VPH 16 i el VPH 18 –responsables en el 70-75% de les infeccions-. El càncer de coll d'úter és la segona causa de càncer de la dona, amb l'agravant que afecta a dones molt joves. Aquest càncer està clarament relacionat amb la infecció prèvia d'aquest virus (VPH) que es contrau únicament per transmissió sexual. La infecció per VPH pot causar molèsties locals en forma de berrugues anogenitals anomenades "condilomes" que són altament contagioses. Però aquestes berrugues només són la punta de l'Iceberg, doncs la infecció per VPH queda latent i afecta a les cèl·lules del coll de l'úter i tard o d'hora pot donar un càncer en aquesta zona. Hi ha un altre problema greu associat a aquesta infecció, quan les berrugues afecten a embarassades i ocupen el canal del part. En aquest cas i depenent de la localització de les berrugues, pot ser fins i tot una indicació de cesàrea, doncs, una papilomatosi en el nounat és una infecció greu.

 

Si les nenes d'entre 9 i 14 anys - abans d'haver tingut cap tipus de contacte amb cap serotip del VPH – es vacunen, es poden disminuir enormement les infeccions, les transmissions als nounats i els càncer de coll d'úter. Actualment la vacuna no és gratuïta i està previst que s'incorpori en el calendari vacunal escolar el curs 2009-2010 per administrar-la en nenes de 12 anys.

 

D'altres temes que es tractaran són aquells que, en un entorn com el nostre, prenen una rellevància a tenir present: les problemàtiques del nen immigrant i la seva integració, la responsabilitat penal dels nens que delinqueixen i les possibles rebaixes de l'edat penal que està valorant el sistema judicial, l' impacte de la violència de gènere en la salut dels nens, i els problemes de salut del nen a causa de ser fumador passiu.

 

Aquests fumadors passius tenen major probabilitat de patir malalties associades directament al tabac que altra població que no fuma de forma passiva. La manca de metges també ocupa un espai del debat del curs. Quins metges falten? Falten pediatres? Quina mena de metges demana la nostra societat? La solució passa forçosament per la obertura de noves facultats de medicina?. En tots aquests temes l'Hospital del Mar aporta la seva visió des de l'expertesa de molts anys de ser-ne un referent.

 

Com cada any un fòrum obert i multicisplinari on pediatres, infermeres, professionals que treballen en el món de la immigració, de la justícia, de la psiquiatria, etc. en definitiva, tots els professionals que estan implicats amb tot allò que pot afectar directament a la salut dels infants, posen en discussió tot allò amb el que es troben cada dia i que sovint no hi ha més formació sobre el tema que el buscar solucions davant dels problemes que hom troba i compartir les experiències entre qui es s'afronta a la mateixa situació. Des de fa dotze edicions, els professionals de l'Hospital del Mar organitzen aquestes jornades, sempre han anat per davant en la resolució d'aquest conflictes, inclús en anticipar-se i detectar què pot ser un problema abans que ho sigui pròpiament i per tant, sempre han estat pioners en aplicar les solucions.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat