Notícies

28 d'abril de 2008 - Notes de Premsa

L'oli d'oliva posseeix un efecte antiinflamatori en les malalties coronàries

L'oli d'oliva posseeix un efecte antiinflamatori en les malalties coronàries

Segons un estudi publicat en el darrer número del "European Journal of Clinical Nutrition"

Els assaigs clínics avalen que la dieta mediterrània, una de les més saludables del món, és una dieta cardiovascular. Ara, un estudi realitzat per investigadors catalans mostra que un dels seus ingredients de base, l'oli d'oliva verge, és un aliment ric en compostos antioxidants naturals que produeix un efecte antiinflamatori a l'organisme.

La nova investigació, que apareix a l'últim número de la revista European Journal of Clinical Nutrition, està basada en un assaig clínic de intervenció dietètica en 28 pacients amb una edat mitja de 68 anys, que havien sofert un infart de miocardi durant els sis mesos anteriors a la inclusió de l'estudi. Els metges van administrar oli d'oliva refinat (que perd casi totalment els seus compostos antioxidants al procés de refinat) i oli d'oliva verge (ric en aquesta mena de compostos).

 

Montse Fitó, autora principal de l'article i investigadora de l'Institut Municipal de Investigació Mèdica, explica a SINC el procés de treball: "La intervenció dietètica va consistir primer en un període de blanqueig de dos setmanes previ. Després es va administrar una dosi diària de 50mL d'oli d'oliva durant tres setmanes. Es començava per refinat o verge segons l'ordre d'intervenció assignat i després d'un altre període de blanqueig de dues setmanes, es realitzava altre període d'intervenció de tres setmanes amb 50mL/día de l'altre oli d'oliva assenyala la investigadora. A més es van passar qüestionaris de freqüència dietètica i d'activitat física per a poder ajustar els anàlisis per aquestes variables. Es van determinar marcadors d'inflamació sistèmica com són proteïna C reactiva (PCR), interleuquina 6, ICAM i VCAM", contínua Fitó.

 

Els resultats van mostrar una disminució de la PCR i interleuquina 6 després del període amb oli d'oliva verge en comparació a la intervenció amb oli d'oliva refinat als pacients amb malaltia coronaria estable, "la qual cosa indica un efecte protector de l'oli d'oliva verge en front a la inflamació sistèmica, cosa que es tradueix en una disminució dels marcadors d'inflamació", explica a SINC la científica.

 

L'àcid olèic i els compostos fenòlics, un combinat natural

 

La dieta mediterrània és rica en vegetals, fruites fresques, fruits secs, llegums i altres aliments procedents de plantes, i es caracteritzen pel consum d'oli d'oliva verge com a principal font d'energia a través del greix. "La comunitat científica està acceptant que aquesta dieta, baixa en àcids grassos saturats, àcids grassos -trans i colesterol, està associada amb un baix risc cardiovascular".

 

L'oli d'oliva verge és un suc natural i una font saludable d'àcids grassos monoinsaturats (àcid olèic) i centenars de micronutrients, especialment antioxidants com els compostos fenòlics, vitamina E i carotenoides. Tot i així, "les quantitats de vitamina E i carotenoides aportades pel consum mig d'oli d'oliva a la nostre població són inferiors a les concentracions que han mostrat tenir activitat antioxidant en estudis in vivo", indica a SINC Fitó. Així, els beneficis del consum d'oli d'oliva sobre la salut es poden atribuir tant al seu alt contingut en àcid olèic com a la presència de compostos fenòlics a l'oli.

 

"Probablement, les reduïdes tasses de morbilitat-mortalitat observades a la regió mediterrània són degudes a la combinació de factors protectors lligats a l'estil de vida [colesterol unit a lipoproteïnes d'alta densitat elevada (HDL), a la dieta cardioprotectora, a l'índex de massa corporal més reduït i a la pràctica regular d'activitat física]", assenyala la investigadora.

 

Aquesta investigació ha sigut formalitzada pel Grup d'Investigació de Risc Cardiovascular i Nutrició (ULEC-CARIN, Institut Municipal de Investigació Mèdica IMIM-Hospital del Mar, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, PRBB) i pel Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar de Barcelona.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat