Notícies

22 d'abril de 2008 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar presentarà les dades de les seves intervencions de càncer de tiroide, la sèrie més completa de tot l'Estat espanyol

L'Hospital del Mar presentarà les dades de les seves intervencions de càncer de tiroide, la sèrie més completa de tot l'Estat espanyol

La Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar organitza el 3rd Congress of the European Society of Endocrine Surgeons

Els propers dies 24 a 26 d'abril, Barcelona acollirà el 3rd Congress of ESES (European Society of Endocrine Surgeons), organitzat per la Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar. Aquest congrés reunirà més de 350 especialistes procedents de 40 països diferents incloent països europeus, de l'Orient Mitjà, Rússia, Irak, Corea i Brasil, nombre molt superior al dels anteriors congressos d'aquesta subespecialitat quirúrgica, realitzats fins ara i que incorpora la totalitat dels països de l'Est.

Constarà de 33 comunicacions orals que experts independents han revisat, seleccionat i escollit d'entre uns 200 resums presentats. Enguany es presentaran novetats sobre tecnologies emergents aplicades a la cirurgia endocrina, per al control del sagnat intraoperatori o per la conservació de les cordes vocals i, també els darrers progressos en el tractament del càncer de tiroides i la genètica aplicada a la Cirurgia Endocrina.

 

Glàndules Tiroides, Paratiroides, Suprarrenals i Pàncreas La cirurgia endocrina és una subespecialitat de la Cirurgia General que es focalitza en intervencions poc freqüents i d'elevada complexitat sobre glándules de l'organisme com per exemple la glàndula tiroides, situada al mig del coll, per davant de la tràquea i amb forma de papallona -coneguda per la seva funció vital de regulació del metabolisme-, les glàndules paratiroides, que són com quatre mínúscules llenties protegides per un paquet de greix darrera de la glàndula tiroides i que s'encarreguen de regular l'equilibri del calci i altres elements involucrats en la formació, renovació i metabolisme dels ossos. Les tumoracions endocrines de les glàndules suprarrenals –situades damunt dels ronyons- i del pàncreas completen l'espectre d'aquesta especialitat quirúrgica.

 

Les intervencions sobre aquestes glàndules són poc freqüents. L'Hospital del Mar és un dels centres estatals que en té més experiència –unes 180 intevencions l'any-. Són intervencions complexes, tant per les seves implicacions funcionals, com per la localització i anatomia de les glàndules afectades. L'abordatge del coll requereix una acurada tècnica, doncs és una zona amb múltiples i molt pròximes petites estructures a tenir molt presents, per exemple, un nervi anomenat recurrent que passa enganxat a la glándula tiroidea i que és el responsable de la correcta fonació. "Una de les possibles seqüeles d'aquest tipus de cirurgia és la paràlisi temporal d'una corda vocal (durant 4-6 setmanes) o permanent, a causa de la lesió d'aquest nervi", ens explica el Prof. A. Sitges-Serra, president del congrés i catedràtic de Cirurgia de la Universitat Autònoma. "L'anatomia sovint és capritxosa, variacions en estructures tant minúscules i situades en un espai tant reduït poden ser responsables d'aquestes i altres seqüeles", continua el Prof. Sitges-Serra. Aquest i altres temes seran objecte de debat a càrrec dels experts en aquesta trobada.

 

El càncer de Tiroides és un dels temes que es tractarà més àmpliament. En aquest terreny, la Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar, farà aportacions de valor, presentant els resultats d'una sèrie molt completa de casos seguits durant més de cinc anys i demostrant, a la resta d'especialistes que, tot i les possibles complicacions, retirar tots els ganglis del compartiment central del coll en la cirurgia de tiroides a causa d'un càncer, evita que el càncer reaparegui.

 

El congrés

Emplaçar aquest congrés a Barcelona no respon únicament a una decissió organitzativa, sinó que la seu barcelonina es va votar en l'Assamblea General de la societat fa dos anys i suposa un reconeixement internacional a la tasca clínica, docent i de recerca en aquest camp que desenvolupa l'Hospital del Mar des de fa anys i que situa a la Unitat de Cirurgia Endocrina d'aquest Hospital entre les més prestigioses de l'Estat espanyol i d'Europa.

 

L'especialitat a examen

El proper dimecres 23 d'Abril, coincidint amb el 3rd Congress of the European Society of Endocrine Surgeons, se celebraran a l'Hospital del Mar, els exàmens per a l'obtenció del títol europeu d'especialista en Cirurgia Endocrina. Aquesta sisena edició dels exàmens europeus està coordinada pel Dr. B. Hamberger (Karolinska Institut, Stockholm), president de l'European Division of Endocrine Surgery (www.uemssurg.org), i J. J. Sancho, de la Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar, i consisteix en tres proves orals. Vuit candidats seran entrevistats per quatre experts europeus cadascun amb la finalitat de garantir una puntuació objectiva. És la primera ocasió en què els exàmens per a l'obtenció d'aquest títol europeu es realitzen a l'Estat espanyol. Després d'aquesta sisena edició dels Boards, el Prof. A. Sitges-Serra assumirà el càrrec de Chairman of the European Board of ÉS i la responsabilitat d'organitzar les pròximes edicions dels exàmens d'aquesta especialitat.

 

L'Equip de L'Hospital del Mar, líder en aquesta especialitat quirúrgica

La Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar està considerada una de les unitats més potents i amb més prestigi en aquest camp i ha contribuït decisivament a la consolidació d'aquesta subespecialitat a Espanya que es trobarà magníficament representada per gairebé 100 cirurgians i 4 de les 33 comunicacions seleccionades. Una altra mostra d'aquesta excel·lència és el fet que el Prof. Antoni Sitges-Serra, Cap d'aquesta Unitat de Cirurgia Endocrina i Cap de Departament de Cirurgia de l'Hospital del Mar assumeixi, a partir d'ara, el càrrec de Chairman of the European Bord of ES i la responsabilitat d'organitzar les pròximes edicions dels exàmens de l'especialitat. 3rd Congress of the European Society of Endocrine Surgeons Dades i horaris del Congrés: de dijous dia 24 a dissabte dia 26 d'abril (horaris i temari vegeu el programa) Lloc: Centre de Congressos Intenacional de Barcelona (CCIB).

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat