Notícies

18 d'abril de 2008 - Notes de Premsa

Experts en cardiologia analitzen el present i el futur de l'estimulació cardíaca

Experts en cardiologia analitzen el present i el futur de l'estimulació cardíaca

Més de 6.500 marcapassos implantats i 4 anys d'experiència en la monitorització remota dels pacients

Amb motiu del 40 aniversari de la Unitat de Marcapassos del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, s'ha organitzat la jornada "40 anys d'estimulació cardíaca" en la qual els més prestigiosos experts en cardiologia de tot l'Estat analitzaran, des de diferents visions, la situació actual i els reptes de futur de l'estimulació cardíaca.

Al llarg de la jornada, es farà balanç dels 40 anys de la Unitat de Marcapassos de l'Hospital del Mar, i es debatrà al voltant de l'estimulació cardíaca des de la visió del cirurgià, del clínic, de l'electrofisiòleg, de l'ecocardiografista, i des de la visió global de l'experiència.

 

L'Hospital del Mar, pioner en estimulació cardíaca, va implantar el primer marcapàs per toracotomia durant el curs 1967-1968 i, des d'aleshores fins ara, es calculen que han estat implantats, aproximadament, uns 6.500 marcapassos. Des de la dècada dels 60, en què l'objectiu principal era garantir la supervivència del malalt, s'ha avançat molt. Aquesta tècnica presentava uns condicionants que limitaven l'activitat diària dels pacients com podia ser la durada de l'aparell (el recanvi s'havia de fer cada 18 mesos o màxim 2 anys). En l'actualitat, l'objectiu principal és aconseguir que el pacient pugui viure amb la màxima qualitat de vida possible amb l'avenç en tractaments addicionals de les arítmies i en l'anàlisi de diagnòstic complementaris.

 

A la dècada dels 80, el Dr. Martínez Muñoz, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i l'Esperança, va donar suport incondicional a l'estimulació cardíaca i el 1992, el Dr. Bruguera Cortada, actual cap del Servei, va prendre el relleu i va unir tots els esforços per tal de crear una Unitat d'Arítmies.

 

El 2004 es posa en funcionament el home monitoring, que permet la monitorització remota de paràmetres cardiològics relacionats amb el marcapassos dels pacients a través de la xarxa de telefonia cel·lular. La telemedicina permet una monitorització continua les 24 hores al dia, els 365 dies de l'any, des de qualsevol lloc del món.

 

La jornada comptarà amb la presència de dos membres destacats de la Sociedad Española de Cardiología (SEC). El president del Grup d'estimulació cardíaca de la SEC, el Dr. J. Martínez Ferrer, que dissertarà sobre les Bradicàrdies crítiques del pacient sa i el director del Banc Nacional de Dades del Grup d'estimulació cardíaca de la SEC, el Dr. R. Coma, que exposarà les dades del Banc Nacional de Dades del Grup de Treball de Marcapassos de la SEC.

 

També participaran com a ponents el Dr. J. Delclòs Urgell, cap clínic del Servei de Cardiologia de la Unitat de Marcapassos de l'Hospital del Mar; el Dr. J. Martí Almor de la Unitat d'Arítmies i Electrofisiologia del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar; el Dr. E. Saura Grifol, cap de Secció del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Universitari de Bellvitge; el Dr. R. Serrat Serradell, cap clínic del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar; el Dr. L. Molina Ferragut, cap de Secció del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar; el Dr. R. Bosch Súria, professor emèrit d'Estimulació Cardíaca; i el Dr. J. Bruguera Cortada, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat