Notícies

10, 11 i 12 d'abril de 2008 - Notes de Premsa

Identificades noves substàncies tòxiques i sensibilitzadores en l'àmbit laboral

Identificades noves substàncies tòxiques i sensibilitzadores en l'àmbit laboral

Les dermatosis, suposen un 50% de les malalties professionals i són un problema de gran impacte mèdic i social

Els propers dies 10, 11 i 12 d'abril, els Serveis de Dermatologia i de Salut Laboral de l'Hospital del Mar organitzen, conjuntament, la tercera edició del Curs de Dermatosis Professionals. Les dermatosis professionals afecten diversos sectors i grups de professionals però, en tot cas, és important identificar els agents responsables per així poder-los evitar.

Alguns d'aquests sectors més afectats i coneguts, als quals es dedicarà una ponència, són la indústria del metall i la joieria, la floristeria, la construcció, la química farmacèutica i cosmètica, els professionals agrícoles que pateixen l'efecte dels pesticides; un altre grup important de risc és el del sector de la perruqueria, doncs de la manipulació dels tinys i productes emprats en aquest sector se'n coneixen sobradament els efectes sobre els seus treballadors.

 

L'èczema de contacte professional és aquell èczema cutani causat o agreujat per factors professionals. Tot i que cada cop es milloren més les mesures de prevenció i protecció per a la salut dels treballadors, els problemes cutanis derivats de factors irritants o al·lergens apareixen amb una freqüència d'un 60%, especialment, en determinats sectors, i les dermatosis suposen entre un 50 i un 60% de les malalties professionals. "Les dermatosis no són trastorns que posin en risc la vida, però sí són un problema de gran impacte mèdic i social, doncs interfereixen en la qualitat de vida de les persones afectades i directament en l'activitat que realitzen per a subsistir: la feina", ens explica la Dra Giménez Arnau. Aquest èczema de contacte és especialment freqüent entre els treballadors sanitaris "els guants no eviten al 100% aquest problema i per això s'han emprat també les cremes barrera", ens puntualitza la Dra. Giménez Arnau, "hi ha una gran controvèrsia en relació a quan i com s'han d'emprar i combinar aquests dos elements". Cal diferenciar però aquest èczema de contacte de la urticària d'origen professional, doncs aquesta es refereix a l'aparició de vermellors i butllofes després del contacte amb una substància i pot generar una veritable "reacció al·lèrgica", causant, en el cas més extrem, la mort per ofec.

 

A més d'aquest tema, aquest any, la Dra. Giménez Arnau ens destaca unes novetats:

 

  • El cloracné, un problema important causat per la manipulació de dioxines i emprat fins i tot per a enverinament.
  • Presentació de la primera adaptació transcultural al català i al castellà del qüestionari "Nordic Occupational Skin Questionnaire (NOSQ)", emprat per al diagnòstic de l'èczema de mans i la urticària d'origen professional.
  • Noves incorporacions entre els al·lergens causants de l'èczema de contacte (influència de la cuina japonesa).

El cloracné, un problema important causat per la manipulació de dioxines. El cloracné no és un èczema ni una urticaria sinó una intoxicació cutània, és a dir, l'organisme entra en contacte amb les dioxines per via oral o a través de la pell i aquestes intoxiquen l'organisme de manera generalitzada. La resposta a aquesta intoxicació és a nivell cutani, produint un sever acné. Malauradament tots vam poder veure els efectes del cloracné en el desfigurat rostre de Víktor Iúsxenko, candidat opositor a la presidència d'Ucraïna. Les dioxines són substàncies químiques del grup dels organoclorats, compostos químics que s'obtenen de processos de combustió en què el clor hi és implicat. Les dioxines es troben, per exemple, en els pesticides. Són compostos poc biodegradables i molt solubles en els greixos, de manera que fàcilment es poden acumular en sediments i teixits orgànics, i poden penetrar en la cadena alimentària. A banda de provocar aquesta severa afecció cutània, coneguda com a cloroacné, també poden provocar càncer, alteracions endocrines i canvis immunològics. En el context que ens ocupa, no ens referirem als enverinaments amb aquestes substàncies o al seu ús en armes químiques, sinó al resultat d'activitat professional o accidents laborals. D'aquest tema en parlarà el Dr. Pieter-Jan Coenraads, un expert de la Universitat de Groningen (Holanda).

 

A diferència de les edicions anteriors d'aquest curs, a dia d'avui, podem afirmar que ja existeixen més dades epidemiològiques sobre aquestes malalties, gràcies a l'esforç realitzat per diferents països. Cada dia els registres són més vàlids i complets. En aquest sentit, el Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat d'Erlangen i de Götingen fa anys que participa en una xarxa de recerca en el camp de les dermatosis – La European Surveillance System on Contact Allergy (ESSCA) – per realitzar estudis i obtenir dades epidemiològiques de diagnòstics rutinaris i relacionar-les amb els resultats d'altres estudis i les dades poblacionals existents. Aquest any, el curs presenta una novetat, la presentació per primera vegada de l'adaptació transcultural al català i al castellà del qüestionari "Nordic Occupational Skin Questionnaire (NOSQ)", emprat per al diagnòstic de l'èczema de mans i la urticària d'origen professional i realitzat a l'Hospital del Mar. Aquesta pionera adaptació i validació ha permès determinar factors de risc i tenir un registre acurat d'aquestes dermatosis. Tant la Dra. Mari-Ann Flyvholm, responsable del "Nordic Occupational Skin Questionnaire (NOSQ)" com la Dra. Nohemi Sala, autora de la versió del nostre país les presentaran en el curs (www.nrcwe.dk/NOSQ).

 

El curs es clourà amb una sessió que recull les novetats que s'han incorporat en aquesta especialitat i la Dra. An Goossens ens revisarà tots aquests al·lergens –els nous i els clàssics- en l'èczema de contacte d'origen professional. Es revisaran els al·lergens de contacte més freqüents, que són els biocides, les resines, els agents químics processadors de la goma, els metalls, les plantes i fustes, així com els components de les fragàncies. Però hi ha també noves incorporacions, com les noves fonts d'exposició a al·lergens protèics, com per exemple el creixent consum de raw i de peix fumat a causa de la influència de la cuina japonesa.

 

Aquest curs és un dels pocs que es realitzen sobre salut laboral, prevenció i dermatologia, arreu de l'Estat espanyol, i edició rera edició, ha anat prenent més entitat i s'ha consolidat com el punt de trobada de referència en aquest camp. Demostra que aquest complex tema necessita d'aquest espai de reflexió la incorporació de més professionals cada curs, tant entre els participants com entre els assistents, així com el fet de què cada edició hagi anat ampliant la seva durada a fi de poder donar espai a les necessitats del programa.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat