Notícies

17 de març de 2008 - Notes de Premsa

Patir Trastorns d'Ansietat s'associa de forma significativa amb la presència d'algunes malalties orgàniques

Patir Trastorns d'Ansietat s'associa de forma significativa amb la presència d'algunes malalties orgàniques

L'estudi augmenta la comprensió dels Trastorns d'Ansietat, un conjunt de patologies cada vegada més freqüents en el nostre entorn

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica (IAPS) de l'Hospital del Mar, dirigit pel Dr. Antoni Bulbena, ha realitzat un estudi, sobre 410 pacients afectats per diferents trastorns d'ansietat, amb l'objectiu d'investigar si existeix o no relació entre les malalties psiquiàtriques i les malalties comunament denominades "orgàniques" o somàtiques.

Els resultats, publicats a la revista Medicina Clínica, han estat contundents: sí existeix relació entre tots dos grups de malalties i, a més a més, es demostra que patir, per exemple, agorafòbia o trastorns de pànic, s'associa i de forma significativa, amb la presència de patologies cardíaques, respiratòries, digestives, osteomusculars, neurològiques, dermatològiques o genitourinàries. Els investigadors incideixen, en les conclusions d'aquest estudi, en la necessitat d'aprofundir en els mecanismes més comuns que expliquin la relació entre els dos grups de malalties.

 

Els 410 pacients van ser dividits en tres grups: un primer grup format per 130 pacients diagnosticats de diferents tipus de Trastorns d'Ansietat; un segon grup, corresponent a 150 pacients, sense antecedents psiquiàtrics, i que van acudir a visitar-se als serveis d'Assistència Primària; i, finalment, un tercer grup d'uns altres 130 pacients, que van acudir al Centre de Salut Mental per una altra malaltia psiquiàtrica, però sense diagnòstic de Trastorn d'Ansietat. De la comparació entre els tres grups es van obtenir resultats clarament significatius que demostren l'associació entre els trastorns d'ansietat i les malalties orgàniques, també anomenades "somàtiques". Per exemple, comparant el grup de pacients que sofrien Trastorns d'Ansietat amb el grup de pacients sense malaltia psiquiàtrica, es va observar que els primers presenten, amb una major freqüència, malalties osteomusculars, cefalea, al.lèrgia i malalties cardíaques. En concret, en els pacients amb trastorns d'Ansietat hi trobem 6,2 vegades més cefalees, 6,1 vegades més al.lèrgies, 3,6, malalties osteomusculars, 3 vegades més l'associació amb malaltia cardíaca i 2,1 amb hipertensió.

 

L'estudi demostra que la tradicional divisió entre malalties psiquiàtriques per un costat i malalties somàtiques per l'altre ja no té sentit en l'actualitat.

 

Els resultats de la investigació portada a terme per l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica (IAPS) de l'Hospital del Mar representen un avenç en la comprensió de la relació entre el grup de malalties psiquiàtriques i la resta de patologies, de tal forma que ja no es poden separar les unes de les altres, com si les psiquiàtriques formessin part d'un món i les somàtiques o orgàniques d'un altre. Una altra prova que dóna suport a aquest canvi, i la nova manera d' entendre la psiquiatria, la tenim, per exemple, en la definició de la depressió que, recentment, ha publicat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, on aquesta malaltia ha estat explicada com un trastorn que inclou "signes i símptomes tan orgànics com psicopatològics". "Es tracta, doncs, de superar la dicotomia orgànic/psicològic amb l'objectiu de definir les malalties des d'una perspectiva més àmplia i comuna, perquè així ho exigeix la medicina moderna", comenta el doctor Antoni Bulbena, responsable de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica de l'Hospital del Mar. "En realitat, els resultats del nostre estudi ofereixen dades que, precisament, plantegen una perspectiva que va més enllà d'aquesta barrera".

 

En l'actualitat hi ha dades que donen suport a l'existència d'un mecanisme fisiopatològic comú entre els trastorns d'ansietat i les malalties somàtiques. "S'ha determinat que existiria un desajust entre els centres reguladors del sistema nerviós central. Davant d'una senyal de perill, real o imaginada, les neurones del locus ceruleus en el cervell provoquen una reacció noradrenèrgica donant lloc a crisis de pànic, però també s'activa el sistema d'alarma donant lloc a reaccions fisiològiques ordinàries. De la mateixa manera, en sentit oposat, senyals internes encarregades de mantenir l'equilibri entre diferents òrgans, poden augmentar l'activitat noradrenèrgica en el locus ceruleus donant lloc a atacs de pànic", ens explica el doctor Pascual, primer signant de l'estudi.

 

L'equip del Dr.Bulbena també ha observat, en recents investigacions, que el 70% dels pacients amb trastorns d'ansietat pateixen manifestacions orgàniques a la pell i a les articulacions, degut a la presència d'un tipus concret de col·lagen, més lax i flexible del que seria normal. A la vegada, més de la meitat dels portadors d'aquesta hiperlaxitud presenten manifestacions d'ansietat, des de fòbies fins a crisis de pànic.

 

És necessari dur a terme més investigacions amb l'objectiu de determinar amb més precisió l'associació entre les malalties orgàniques o somàtiques i els trastorns d'ansietat, aprofundint en la recerca de mecanismes fisiopatològics comuns que expliquin el seu inici, la seva relació cronològica i el seu desenvolupament comú posterior.

 

Una altra potent línia d'investigació que està duent a terme l'equip del doctor Antoni Bulbena, referent a l'ansietat, correspon a l'estudi de la relació entre aquests trastorns i els canvis metereològics i la seva seqüència temporal.

 

L'Institut d'Atenció Psiquiàtrica, Salut Mental i Toxicomanies (IAPS) té com a objectiu l'atenció clínica, el diagnòstic i el tractament de manera personalitzada, eficient i segura de les persones amb trastorns psiquiàtrics (incloent-hi toxicomanies) o en risc identificable de patir-los. Els dispositius assistencials que formen part de l'IAPS-Hospital del Mar són: el Centre Fòrum, per una banda, el centre d'atenció i seguiment dels Serveis d'Atenció Primària de la Barceloneta, per una altra, i els Serveis de Psiquiatria de l'Hospital del Mar (inclou toxicomanies) i de l'Hospital de l'Esperança de Barcelona.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat