Notícies

13 de març de 2008 - Informació general

Document de continuïtat de cures a l'alta, una eina eficaç al servei de professionals, malalts i cuidadors

Document de continuïtat de cures a l'alta, una eina eficaç al servei de professionals, malalts i cuidadors

És un document que elabora la infermera

A finals d'any l'hospital del Mar va posar en marxa l'Informe de continuïtat de cures a l'alta, un document que elabora la infermera i que va dirigit a altres professionals i cuidadors que han de fer-se càrrec del malalt quan ha estat donat d'alta hospitalària. Tal com explica Mª Jesús Vilar, cap d'Àrea de Qualitat Assistencial i Cures d'Infermeria, amb aquest document es pretén "garantir la continuïtat de les cures d'infermeria que s'han iniciat durant el procés hospitalari, ensenyant al malalt i al cuidador a realitzar les cures que haurà de fer a domicili".

Aquest informe –tal com està plantejat en l'actualitat- és l'últim esglaó d'un projecte iniciat per la Direcció d'Infermeria l'any 1994 amb l'objectiu d'ordenar metodològicament el procés de cures d'infermeria i que quedés reflectit en la història clínica del malalt. En aquest sentit, ja fa més de 14 anys, es va arribar a l'acord de treballar utilitzant:

  • El model metodològic de Patrons Funcionals de Salut de M. Gordon.
  • Els diagnòstics d'infermeria de la NANDA (North American Nursing Diagnostics Association), com a instrument per a la detecció de problemes.
  • Trajectòries clíniques estàndards.

El document sobre la continuïtat de cures a l'alta té com a principal finalitat informar a altres professionals i cuidadors del procés que ha seguit el malalt des del seu ingrés i l'estat en el que es troba en el moment de l'alta. I al mateix temps, és fonamental per ensenyar com s'han de fer les cures a les persones que s'encarregaran de realitzar-les, per això, a molts informes també s'adjunten fulls de recomanacions amb indicacions específiques, com per exemple: el procediment adequat per curar una ferida quirúrgica, la manera d'administrar l'heparina, etc.

 

En el segon trimestre del 2008 es començarà a avaluar la utilitat i satisfacció d'aquest document entre els seus destinataris -malalts i cuidadors- i també entre les infermeres que elaboren aquests informes. Tot i amb això, es preveu que la valoració d'aquesta iniciativa sigui positiva, perquè ja abans de la existència d'aquest document, quan només alguns malalts amb determinades patologies rebien uns fulls amb recomanacions escrites, els resultats d'una enquesta de satisfacció van concloure que més d'un 95% dels malalts/cuidadors consideraven aquestes indicacions de gran utilitat per continuar amb les cures un cop havien rebut l'alta.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat