Notícies

5 de febrer de 2008 - Notes de Premsa

L'entrenament muscular aporta un benefici clau en el tractament de malalts amb patologies respiratòries cròniques

L'entrenament muscular aporta un benefici clau en el tractament de malalts amb patologies respiratòries cròniques

Curs teòric-pràctic de la Sociedad Española de Rehabilitación Cardiorrespiratoria, coordinat pel Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'hospital del Mar i de l'Esperança

En els últims anys diferents estudis han demostrat que l'exercici físic té una importància fonamental en la millora de la qualitat de vida dels malalts amb patologies respiratòries.

Durant els dies 31 de gener, 1 i 2 de febrer, el Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital del Mar i de l'Esperança ha organitzat la segona edició del Curs teòric-pràctic en Rehabilitació Pulmonar de la Sociedad Española de Rehabilitación Cardiorrespiratoria (SORECAR). L'elevada assistència de professionals procedents de tot el país, especialistes en medicina física i rehabilitació, pneumòlegs, metges de família, fisioterapeutes i infermers posa de manifest un creixent interès per a que es vagin "implantant i generalitzant en tots els centres hospitalaris, unitats de rehabilitació pulmonar", segons paraules de la Dra. Ester Marco, metgessa adjunta del Servei de Rehabilitació Pulmonar de l'hospital del Mar i coordinadora del curs.

 

L'objectiu global d'aquest curs ha estat consensuar entre els professionals les diferents tècniques i tractaments disponibles en el camp de la rehabilitació pulmonar. Com apunta la Dra. Marco, des del punt de vista de la rehabilitació respiratòria "tots els professionals estem d'acord en que els programes d'entrenament muscular milloren notablement la funció física i la qualitat de vida dels pacients que conviuen amb aquest tipus de patologia crònica".

 

Els programes d'entrenament muscular fan possible una milloria progressiva en la tolerància a l'esforç i l'activitat física

 

Segons aquest plantejament, es parteix de la base de combinar l'ús de fàrmacs amb un programa d'entrenament –pràctica d'esport- adaptat a les característiques de cada individu. D'aquesta manera, segons explica la Dra. Marco, s'aconsegueix un "progressiu reentrenament en l'esforç gràcies al qual els malalts poden ser més autònoms, reduir la sensació de cansament al caminar, etc.".

 

En aquesta segona edició del curs de Rehabilitació Pulmonar que ha tingut lloc a l'hospital del Mar, s'ha aprofundit en l'estudi i actualització dels últims avenços en la rehabilitació de patologies d'alta prevalència -molt freqüents entre la població- com és el cas de la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica). D'entre els diversos especialistes que han participat en el curs, destaca la presència del Dr. Joaquim Gea, cap del Servei de Pneumologia de l'hospital del Mar i coordinador del Grup de miogènesi, inflamació i funció muscular de l'IMIM- hospital del Mar, que ha centrat la seva intervenció en les tècniques i beneficis de l'entrenament de la musculatura ventilatòria. També han estat rellevants les aportacions d'altres professionals de l'IMAS com el Dr. Mauricio Orozco-Levi, pneumòleg i investigador de l'IMIM- hospital del Mar. Orozco-Levi ha parlat sobre el tractament de la MPOC i sobre els efectes positius de l'entrenament en la millora de la qualitat de vida dels malalts amb patologies respiratòries cròniques.

 

El debat i l'aportació de nous continguts teòrics relatius a la rehabilitació pulmonar s'ha complementat des del vessant pràctic amb la realització de diversos tallers sobre: inhaloteràpia, oxigenoteràpia, ventilació mecànica no invasiva, fisioteràpia respiratòria i pulsioximetria.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat