Notícies

18 de juny de 2024 - Informació general

L’Hospital del Mar participa a dos estudis presentats a ASCO que canvien l’abordatge de determinats pacients amb càncer de pulmó

L’Hospital del Mar participa a dos estudis presentats a ASCO que canvien l’abordatge de determinats pacients amb càncer de pulmó

Són dos assajos clínics internacionals, LAURA i ADRIATIC, que confirmen l'efecte positiu de la consolidació amb teràpies sistèmiques posterior a la combinació de quimioteràpia en dues poblacions de pacients.

L'Hospital del Mar és un dels centres que han participat en els estudis internacionals LAURA i ADRIATIC, presentats al congrés de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO), celebrat a Chicago, als Estats Units, del 30 de maig al 3 de juny. Els dos assajos han estat presentats a dues de les cinc sessions plenàries del congrés i permetran canviar l'estàndard de tractament en dos tipus de càncer de pulmó. Un fet que ha destacat la Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó del Servei d'Oncologia, ha apuntat que "a l'Hospital del Mar participem en assajos clínics de gran rellevància, que estan canviant l'abordatge dels pacients amb aquesta patologia".

Edurne_Arriola

La Dra. Edurne Arriola

 

L'estudi LAURA

En aquest cas s'ha analitzat la capacitat de la combinació de radioteràpia i quimioteràpia amb osimertinib, un fàrmac que actua sobre determinades mutacions del gen EGFR, en comparació amb l'estàndard actual, radioteràpia i quimioteràpia en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites no operables en estadi III i receptor del factor de creixement mutat (EGFRm). L'Hospital del Mar ha estat un dels centres participants en l'assaig, que ha demostrat que el 65% dels pacients tractats amb osimertinib estaven lliures de progressió al cap de dos anys, davant el 13% en els que van rebre placebo.

L'efecte va ser positiu a tots els subgrups de pacients, amb una taxa de resposta del 57% davant el 33% en el grup tractat amb placebo. Això converteix aquesta combinació en el nou estàndard de tractament en aquests pacients.

 

ADRIATIC

El mateix passa amb els resultats obtinguts amb l'estudi ADRIATIC, que ha comparat la combinació de quimioteràpia i radioteràpia amb la immunoteràpia durvalumab amb l'abordatge habitual, quimioteràpia i radioteràpia, en un grup de pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita en estadi limitat. Una patologia a la qual no s'han produït avenços terapèutics en els últims anys.

En aquest cas, la supervivència global a tres anys es va situar en el 56,5% en els participants tractats amb la nova combinació, davant el 47,2 en els que van rebre placebo. A més, van estar lliures de progressió el 46,2% davant el 34,2%. Aquest tractament també es convertirà en estàndard en el futur pròxim.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat