Notícies

21 de maig de 2024 - Informació general

Gairebé el 9% de les persones que pateixen un ictus lleu en patirà un segon abans de tres mesos

Gairebé el 9% de les persones que pateixen un ictus lleu en patirà un segon abans de tres mesos

Una revisió sistemàtica i una metaanàlisi sobre l'evidència científica publicada entre els anys 2000 i 2021 xifra el risc de recurrència en persones que han patit un ictus minor, un ictus que no provoca seqüeles. El treball el publica el Journal of the American Heart Association i compta amb participació del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar.

Pràcticament, una de cada deu persones que pateixen un ictus sense patir seqüeles, el conegut com a ictus minor, patirà un segon ictus en els tres mesos posteriors al primer episodi. Així ho estableix un recent estudi liderat per investigadors de la Universitat de Melbourne, a Austràlia, amb participació del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar. El treball, una revisió sistemàtica i una metaanàlisi de catorze publicacions sobre la matèria, el publica el Journal of the American Heart Association. Es tracta de l'estudi més ampli sobre aquest tipus de patologia portat a terme fins ara.

Equip_recerca_ictus

Equip de recerca en ictus de l’Hospital del Mar

Els investigadors han analitzat les dades publicades en els estudis seleccionats, tots publicats entre els anys 2000 i 2021. En total, s'hi han inclòs 45.462 pacients, entre els quals els d'un estudi de l'Hospital del Mar publicat l'any 2008. Els resultats indiquen que el risc de recurrència d'ictus tres mesos després de patir un ictus minor s'ha reduït un 0,6% de mitjana en el període analitzat, però encara pot afectar el 8,6% dels pacients.

 

El Dr. Ángel Ois, signant del treball i neuròleg de l'Hospital del Mar i investigador del seu Institut de Recerca, apunta que aquests resultats "confirmen l'estratègia que es fa servir a l'Hospital del Mar en els pacients que pateixen un ictus minor, que implica fer-ne un seguiment exhaustiu amb ingrés al centre, encara que els símptomes siguin lleus". "Davant el risc de recurrència de l'ictus, és recomanable seguir aquesta estratègia per beneficiar les persones que, segons l'estudi, poden patir un segon episodi, aquest amb seqüeles", afegeix.

 

Cap variable entre les analitzades, edat, hipertensió, diabetis o patologies cardíaques, tenen relació amb el risc de recurrència, segons apunten els autors del treball, que asseguren que les seves conclusions han d'ajudar els professionals sanitaris a entendre que, tot i que el risc d'un segon ictus s'ha reduït amb el pas dels anys, encara és important.

 

Article de referència

Lim A, Ma H, Johnston SC, Singhal S, Muthusamy S, Wang Y, Pan Y, Coutts SB, Hill MD, Ois A, Kapral MK, Knoflach M, Woodhouse LJ, Bath PM, Phan TG. Ninety-Day Stroke Recurrence in Minor Stroke: Systematic Review and Meta-Analysis of Trials and Observational Studies. J Am Heart Assoc. 2024 Apr 19:e032471. doi: 10.1161/JAHA.123.032471. Epub ahead of print. PMID: 38641856.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat