Notícies

29 de novembre de 2007 - Guardons

Investigadors de l'Hospital del Mar aconsegueixen el 3r. Premi de Recerca en Atenció Primària de la Regió Sanitària de Barcelona

Investigadors de l'Hospital del Mar aconsegueixen el 3r. Premi de Recerca en Atenció Primària de la Regió Sanitària de Barcelona

L'objectiu general d'aquest estudi és disminuir la freqüència d'assistència als serveis d'urgències dels pacients hiperfreqüentadors (més de tres visites en un any)

En la tercera convocatòria del Premi de Recerca en Atenció Primària 2007 s'ha premiat el projecte de millora titulat "Intervenció coordinada entre l'atenció primària i l'hospital en pacients hiperfreqüentadors atesos en un Servei d'Urgències d'un hospital".

Un treball presentat per Josep Davins, com a investigador principal de l'equip d'investigadors de la Unitat de Suport a la Recerca de l'Àmbit d'Atenció Primària de Barcelona Ciutat. En aquest projecte de recerca, sobre la millora de la qualitat en la prestació dels serveis d'assistència primària, ha participat un destacat equip d'investigadors de l'Hospital del Mar. Es tracta de la doctora Cristina Iniesta, Directora de l'Hospital de Mar; Marisol López, Directora de Coordinació d'Atenció Primària; Elena Brunat, Directora d'Infermeria; Marta Riu, infermera del Servei d'Epidemiologia Clínica i Miriam Claret, cap d'Admissions de l'hospital.

 

Diferents motius estan conduint a una pressió assistencial cada cop més elevada als serveis d'urgències hospitalaris, tot i que el sistema sanitari està dissenyat per a que l'Atenció Primària actuï com a filtre. Les causes d'aquest col·lapse creixent dels serveis d'urgències poden ser diverses: la percepció de la necessitat d'atenció per part del pacient, l'envelliment de la població, el fenomen de la immigració, l'augment de les patologies cròniques, les llistes d'espera de l'Atenció Primària, el desconeixement del funcionament dels serveis d'atenció primària respecte al d'urgències, etc.

 

Millora de la informació al pacient i acció coordinada

L'objectiu general d'aquest estudi és disminuir la freqüència d'assistència als serveis d'urgències dels pacients hiperfreqüentadors (més de tres visites en un any) mitjançant una intervenció coordinada entre els serveis d'atenció primària i els serveis hospitalaris. Amb aquest projecte es pretén demostrar que una intervenció coordinada, basada en la millora de la informació al pacient i la coordinació entre ambdós serveis d'atenció sanitària, és efectiva per a fer decréixer el nombre de visites d'aquests pacients hiperfreqüentadors.

 

En aquesta tercera convocatòria del Premi de Recerca en Atenció Primària s'han presentat 34 projectes: nou de la ciutat de Barcelona, nou del Barcelonès Nord, set del Baix Llobregat, set del Vallès Occidental i dos del Vallès Oriental. Propostes de recerca basades en la millora de la qualitat del servei, amb especial èmfasi en l'accessibilitat del mateix, l'equitat, la continuïtat assistencial entre nivells, l'efectivitat i l'eficiència.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat