Notícies

30 de novembre de 2007 - Notes de Premsa

Usuaris dels Serveis de Salut Mental de Barcelona presenten a Ràdio Nikosia el projecte europeu EMILIA

Usuaris dels Serveis de Salut Mental de Barcelona presenten a Ràdio Nikosia el projecte europeu EMILIA

El Projecte EMILIA està finançat per la Comissió Europea i té com a objectiu facilitar la inclusió dels malalts mentals a la societat

Usuaris dels Serveis de Salut Mental de Barcelona presenten el Projecte Europeu EMILIA, el proper dia 30 de novembre, en un programa especial de Ràdio Nikosia que tindrà lloc a l'Hospital del Mar. El Doctor Peter Ryan, responsable del Projecte EMILIA, obre la Jornada amb una conferència. El projecte EMILIA (Empowerment and integration of mental health serivce users through the methology of life long learning), iniciat el mes de setembre de 2005, està finançat per la Oficina de Desenvolupament e Investigació de la Comissió Europea. Hi participen 18 institucions de 12 països de la Unió Europea. Els equips de salut mental de l'Hospital del Mar i del Centre Fòrum (centre vinculat a l'Hospital del Mar) són els únics participants espanyols.

El projecte EMILIA és una ambiciosa iniciativa europea que té com a objectiu facilitar la inclusió dels malalts mentals a la societat, amb propostes de treball adequades i la possibilitat de relacions socials estables. El grup d'usuaris dels serveis de salut mental està format per afectats d'esquizofrènia i trastorn bipolar. La doctora Izquierdo i la doctora Flores, de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica i Salut Mental (IAPS) d'aquesta institució, són les coordinadores del projecte a l'Estat espanyol, que està gestionat per la Fundació IMIM.

 

Ràdio Nikosia neix el mes de febrer de 2003 amb l' intent de trobar espais d' integració real per a les persones que han estat diagnosticades amb algun tipus de malaltia mental. La ràdio contribueix a aquest procés d' inclusió social, ajudant en la recuperació de la confiança i de l'autoestima, contribuint, doncs, positivament en el procés terapèutic. Ràdio Nikosia pot escoltar-se a CONTRABANDA 91.4 FM a Barcelona (dimecres de 16 a 18 hores), a CADENA SER 96.9 FM a Barcelona (divendres de 17:30 a 18:00 hores), a RADIO UTOPIA FM 102.4 a Madrid (dissabtes de 14 a 16 hores), i a RADIO ESTEL 106.6 FM (tercer divendres de cada mes a les 19 hores).

 

El projecte EMILIA està dissenyat per a ser desenvolupat en 4 anys i mig. Des de setembre de 2005 s'han completat diferents fases. En aquest moment s'ha realitzat la meitat de la formació, sempre en estreta col·laboració amb els usuaris dels serveis de salut mental. A través de EMILIA, l'Hospital del Mar i el Centre Fòrum posen en marxa els programes de formació contínua basats en enfocaments pedagògics innovadors, com són la formació proactiva i la col·laboració amb els usuaris de serveis de salut mental, per tal d'afavorir la integració del malalt mental en el seu entorn i contribuir a la seva inserció laboral. La Dra. Flores puntualitza que aquest projecte "consisteix en el desenvolupament d'una proposta de formació contínua en la qual el pacient, de forma activa, participa en l'abordatge de la seva salut mental, amb l'objectiu d'assegurar la integració en el món laboral i en el seu entorn".

 

Amb la finalitat de generar oportunitats de treball per els usuaris de salut mental, EMILIA col·labora amb la universitat i amb les escoles professionals, i també amb els serveis públics de salut i d'ocupació laboral. La Dra. Izquierdo, una de les responsables del lideratge d'aquest innovador projecte, ens explica "el malalt mental greu es troba entre els ciutadans europeus més exclosos socialment. Aquesta exclusió es fa evident quan s'analitzen criteris com són l'atur prolongat, els baixos ingressos, la baixa qualitat del lloc de treball, la manca de vivenda, la precarietat de la salut, la baixa qualificació acadèmica o l'absentisme escolar prematur".

 

En la Jornada de Presentació del Projecte EMILIA també tindrà lloc la conferència "La veu de l'usuari i la col·laboració entre el malalt i el professional", a càrrec del professor Peter Ryan, de Middlesex University, Regne Unit, responsable del Projecte EMILIA. A més a més, posteriorment, en una taula d'experts, dialogaran sobre el tema els següents ponents: Inmaculada Pinar, psicòloga especialista en psicologia clínica i codirectora de la Associació JOIA (Juventud Organizada y Activa); Ángel Barreto, de la Associació d' Usuaris de Serveis de Salut Mental de Catalunya (ADEMM); i Elisenda Giner, professora investigadora del Centro Especial para la Investigación en teorías y prácticas superadoras de desigualdad (CREA, UB). Tot moderat i coordinat per Paz Flores, psiquiatra i psicoterapeuta de l' Institut d' Atenció Psiquiàtrica de l' IMAS, Centre Fòrum de l' Hospital del Mar, i per Roser Izquierdo, psicòloga clínica i psicoterapeuta de l' Institut d' Atenció Psiquiàtrica de l' IMAS, CSM Sant Martí Sud de Barcelona.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat