Notícies

25 d'octubre de 2007 - Notes de Premsa

Presentació del llibre d'Anestèsia i analgesia obstètrica

Presentació del llibre d'Anestèsia i analgesia obstètrica

L'objectiu: proporcionar als professionals de la salut nous coneixements sobre els canvis sociosanitaris en l'atenció obstètrica

Els fluxos migratoris determinen canvis en les àrees d'Anestèsia i Analgèsia Obstètrica. Models socials canviants, pla de naixement, part menys medicalitzat, comunicació amb la gestant, consentiment informat, analgèsia que permeti la deambulació durant el treball de part, evitar la cronicitat del dolor post-cesàrea, entre altres, són alguns dels temes que es tracten en aquesta publicació.

Aquest llibre es basa en els temes debatuts en el XIV Simposi d'Anestesiologia, Reanimación y Terapéutica del dolor celebrat el febrer de 2007 a l'Hospital del Mar. Els autors són, majoritàriament, metges de l'hospital del Mar (obstetras, anestesistes i epidemiolegs) però, també hi participen professionals d'altres centres de Catalunya.

 

La publicació analitza, fonalmentalment, l'analgèsia i l'anestèsia obstètrica i els canvis que ha experimentat, motivats pels nous models d'atenció en obstetrícia i l'impacte dels fluxos migratoris del nostre entorn. També es presenta, gràcies a l'estudi ANESCAT, l'activitat anual d'anestèsia obstètrica a Catalunya.

 

Aquesta obra recull una sèrie de ressenyes històriques que mostren l'evolució de l'anestèsia i de l'analgèsia obstètrica fins a la situació actual i presenta, també, les noves tendències en analgèsia durant el treball del part, algunes de les quals permeten la deambulació.

 

Un dels temes clau del llibre és l'abordatge dels canvis sociosanitaris en l'atenció obstètrica que ha produit la immigració i que han suposat, en ocasions, canvis estructurals en els Serveis de Ginecologia i Obstetrícia. Es tracta, per exemple, el coneixement i l'acceptació de l'anestèsia obstètrica per part de la població immigrant, la comunicació entre els professionals i la gestant immigrada i, en resum, de l'impacte de la nova immigració en l'atenció obstètrica dels nostres hospitals. En aquest àmbit, destaca el Pla de naixement proposat per la Conselleria de Salut i la comunicació entre professionals i la gestant durant l'embaràs i durant el treball de part, per tal d'orientar-se cap a un part més natural i menys medicalitzat, si la situació de salut de la gestant ho permet, així com el coneixement i l'acceptació de l'anestèsia obstètrica en la població immigrant. En aquest punt, es presenten dades obtingudes a l'Hospital del Mar sobre l'acceptació de l'anestèsia obstètrica per part de les diferents ètnies.

 

Un altre tema que s'exposa és la situació actual de la morbilitat de la gestant, analitzant el seu tractament i la profilaxi d'algunes de les complicacions més freqüents com, per exemple, la cronicitat del dolor postcesàrea en el 30% dels casos que arriba a ser sever en gairebé un 6%. Es comenta el tractament del dolor no obstètric en la gestant, sovint molt complex degut a les dificultats en l'ús de medicacions en embarassades, i la medicina basada en l'evidència, que també té el seu espai d'excepció en aquest llibre.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat