Notícies

3 d'octubre de 2007 - Notes de Premsa

Inauguració del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)

Inauguració del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)

Coincidint amb la visita del Consell Assessor Científic i amb el !er. Simposi Internacional

El dijous 4 d'octubre tindrà lloc l'acte d'inauguració institucional del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), que estarà presidit per l'Hble. Sra. Marina Geli, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya i comptarà amb la participació de representants del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària i de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquesta inauguració institucional coincideix amb la nova ubicació del CREAL al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i amb la primera reunió del Consell Assessor Científic del CREAL que valorarà l'evolució d'aquesta primera etapa del centre i farà recomanacions sobre possibles línies de recerca futures.

 

El Consell Assessor Científic, presidit pel Prof. John Samet, Director del Departament d'Epidemiologia de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (USA), reuneix a experts de renom internacional en les línees de recerca que desenvolupa el CREAL, que participaran també al 1er Simposi Internacional en Epidemiologia Ambiental (http://www.creal.cat/CREALSymp.htm) que començarà després de l'acte inaugural.

 

El CREAL, dirigit pel Dr. Josep Maria Antó, va ser constituït l'any 2006. És una iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya (Departament de Salut i Departament d'Innovació, Universitats i Empresa), l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquest centre és hereu d'una trajectòria en recerca epidemiològica ambiental fomentada inicialment per la Unitat de Recerca Respiratòria i Ambiental (URRA) de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM).

 

Compromesos amb la Salut Ambiental

El CREAL ha demostrat en els seus dos primers anys de singladura la seva vocació per ser un referent internacional en línies de recerca de gran rellevància per a la salut pública de la nostra societat. En aquest sentit, una de les seves finalitats prioritàries és combinar la vessant teòrica de la recerca amb la pràctica, de manera que l'adquisició de coneixement es tradueixi en polítiques sanitàries i mediambientals que permetin reduir la incidència de malalties causades per factors ambientals i millorin la qualitat de vida de les persones.

 

Les seves línies de recerca es desenvolupen al voltant de tres eixos principals:

  • La prevenció de malalties respiratòries, examinant els determinants ambientals en les malalties pulmonars o la recerca de factors de risc laboral. S'analitzen els factors ambientals relacionats amb l'aparició d'afeccions com ara l'asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). També s'estudien quins són els riscs laborals relacionats amb l'aparició d'aquestes malalties, així com la interacció entre els factors genètics i els ambientals.
  • Els estudis en càncer, en relació amb factors laborals, ambientals o substàncies contaminants. Se centren principalment en l'anàlisi de les causes del càncer de bufeta urinària relacionades amb factors ambientals, com la presència de contaminants en l'aigua potable. També es col·labora amb altres centres espanyols i europeus que estudien la contribució dels factors laborals a l'aparició d'altres tipus de tumors.
  • L'avaluació dels efectes contaminants ambientals en la salut dels nens. En aquesta línia s'investiguen els efectes de diversos tipus de contaminació, com ara els diversos contaminants químic, la contaminació atmosfèrica o la exposició a al·lèrgens en el desenvolupament neurocognitiu i immunològic dels nens.

Cal destacar que el CREAL acull el centre coordinador del CIBERESP, un consorci de 41 grups de recerca de l'estat espanyol finançat pel ISC III, així com la recent signatura d'un important conveni amb l'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (Inserm), per crear el Laboratori Internacional en Epidemiologia Respiratòria (ILRE), aconseguint aglutinar esforços a nivell europeu per a impulsar la recerca en l'àmbit de l'epidemiologia respiratòria i combatre l'increment de les malalties pulmonars obstructives o l'asma.

 

Estudis recents més rellevants

Algunes de les línies de treball més recents sobre les quals el CREAL ha presentat importants conclusions són:

  • L'estudi "Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona", presentat el 19 de setembre. http://www.creal.cat/convoca_premsa_cat.htm
  • La coordinació i presentació de resultats del primer gran estudi internacional sobre nous casos d'asma laboral. http://www.creal.cat/pdf/dossier_lancet_def_cat.pdf
  • La coordinació de l'ambiciós estudi internacional HI-WATE, publicat a The Lancet, sobre el risc potencial a llarg termini derivat de l'exposició a baixos nivells de desinfectants emprats en l'aigua potable per al consum humà i per a la indústria alimentària. http://www.imim.es/news/news-cat?q=30082
  • L'estudi sobre la incidència de l'activitat física regular sobre el risc de patir una malaltia pulmonar obstructiva crònica, que es va publicar a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. http://www.imim.es/news/news-cat?q=30100

Data acte inaugural: Dijous 4 d'Octubre de 2007

Hora: 9,00 hores

Lloc: Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (Dr. Aiguader, 88)

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat