Notícies

3 d'octubre de 2007 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar, únic participant espanyol en un projecte pioner per combatre l'exclusió social dels malalts mentals

L'Hospital del Mar, únic participant espanyol en un projecte pioner per combatre l'exclusió social dels malalts mentals

El "Projecte EMILIA" té com a objectiu la millora de la qualitat de vida dels ciutadans europeus que pateixen malaltia mental severa així com la seva inclusió en el món laboral i social

El projecte EMILIA és una ambiciosa iniciativa europea que té com a objectiu facilitar la inclusió dels malalts mentals en la societat, amb propostes de treball adequades i amb la possibilitat d'establir relacions socials estables.

Aquests malalts han estat, massa sovint, apartats del món laboral i social, degut a la seva dificultat d'adaptació. El projecte EMILIA (Empowerment and integration of mental health serivce users through the methology of life long learning), iniciat el setembre del 2005, està finançat per la Oficina de Desenvolupament i Investigació de la Comissió Europea, i hi participen 18 institucions de 12 països de la Unió Europea, on els equips de salut mental de l'Hospital del Mar i del Centre Fòrum (centre vinculat a l'Hospital del Mar) són els únics participants espanyols. La doctora Izquierdo i la doctora Flores, de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica i Salut Mental (IAPS) d'aquesta institució, són les coordinadores del projecte a Espanya.

 

El projecte EMILIA està dissenyat per ser desenvolupat en 4 anys i mig. Des de setembre de 2005 fins ara s'han completat ja diverses fases. Aquest passat estiu es va iniciar la primera fase de formació dels usuaris de serveis de salut mental. A través de EMILIA, l'Hospital del Mar i el Centre Fòrum posen en marxa els programes de formació contínua basats en enfocaments pedagògics innovadors, com són la formació proactiva i la col·laboració amb els pacients, per tal d'afavorir la integració del malalt mental en el seu entorn i contribuir, així, a la seva inserció laboral. La Dra. Flores puntualitza que aquest projecte "consisteix en el desenvolupament d'una proposta de formació continuada en la qual, el pacient, de forma activa, participa en el maneig i promoció de la seva pròpia salut mental, en l'abordatge dels obstacles relacionats amb la malaltia , en el món laboral, i en assegurar una millor integració en el seu entorn".

 

Amb l'objectiu de generar oportunitats de treball per als usuaris de salut mental, EMILIA col·labora amb la universitat i amb les escoles professionals, i també amb els serveis públics de salut i d'ocupació laboral. La Dra. Izquierdo, una de les responsables del lideratge d'aquest innovador projecte, ens explica "el malalt mental greu es troba entre els ciutadans europeus més exclosos socialment. Aquesta exclusió es fa evident quan s'analitzen criteris com són l'atur prolongat, els baixos ingressos, la baixa qualitat de treball, la manca de vivenda, la precarietat de la salut, la baixa qualificació acadèmica o l' absentisme escolar prematur".

 

L'objectiu inicial de EMILIA és buscar recursos amb la finalitat que els Serveis de Salut Mental siguin més eficaços en la inclusió social dels seus usuaris, utilitzant els principis i la pràctica de la Formació Contínua. Paral·lelament a l'objectiu mencionat, el projecte EMILIA pretén: desenvolupar metodologies estandaritzades per a la formació de professionals i usuaris de salut mental; millorar la comunicació i la col·laboració entre els professionals de l'àmbit social i els professionals dels serveis de salut; generar, entre els especialistes de salut mental, una relació diferent amb els seus pacients; crear una base de dades pan-europea per a la formació continuada d'usuaris de salut mental i desenvolupar un sistema flexible d'acreditació de la formació.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat