Agenda

7 de maig de 2004 - Actes

Inauguració del Laboratori d'Imatge Molecular de l'Institut d'Alta Tecnologia PRBB (IAT)

L'Alcalde de Barcelona i el Conseller d'Universitats Recerca i Societat de l' informació inauguren el Laboratori d'Imatge Molecular de l'Institut d'Alta Tecnologia PRBB (IAT).

 

El Laboratori d'Imatge Molecular, amb centre PET, un ciclotró i tomògrafs PET (tomografia per emissió de positrons) està ubicat dins del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) al costat de l'hospital del Mar, ha estat impulsat per l'IMAS i per CRC-Mar i es pot considerar com un dels més moderns centres de biomedicina europea en imatge molecular.

 

Amb el recolzament científic de l'IMIM i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), el nou Laboratori d'Imatge Molecular fomentarà la posada en marxa d'estudis de biologia fonamental, d'assaigs en fase preclínica, assaigs clínics en col·laboració amb la indústria farmacèutica i el desenvolupament de nous fàrmacs.

 

La integració de l'IAT en el PRBB -al costat d'equips investigadors en genòmica, biologia molecular, farmacologia i assaigs clínics- i la seva filosofia de cooperació, garanteix una total sinèrgia amb altres organismes, públics i privats, i la realització de projectes d'investigació comuns, ja sigui amb el mateix PRBB o amb universitats, altres centres de recerca o la indústria farmacèutica.

 

Aplicacions mèdiques

Actualment la tomografia per emissió de positrons (PET) constitueix un dels pilars de la imatge molecular, la qual facilita el diagnòstic precoç i l'estudi de diverses patologies en la seva fase inicial, com és el cas de les malalties d'Alzheimer i Parkinson o les cardiovasculars, l'epilèpsia o tumors malignes, i monitoritzar els diferents tractaments.

 

El principal avantatge d'aquest equipament és que permet visualitzar en teixits i éssers vius els processos cel·lulars i moleculars causants de la malaltia, identificant els mecanismes que la causen i servint de guia per a les noves teràpies que s'estan desenvolupant. Fins ara aquesta mena d'informació només era assequible mitjançant tècniques in vitro, mentre que ara es podran obtenir in vivo, detectant els canvis en els patrons químics molt abans de que derivin en mutacions morfològiques. En termes menys tècnics, el que permet el laboratori de radioquímica és modificar substàncies perquè irradiïn una mena de llum (positrons) i unir-les a allò que es vulgui estudiar, com per exemple un nou fàrmac. En ser administrades a un pacient o un animal, aquestes substàncies poden ser monitoritzades gràcies a la brillantor, seguint el seu recorregut i les seves interaccions. Un altre punt a destacar és que la nova tècnica presenta una mínima agressivitat, sent 100% no invasiva, fent possible utilitzar dosis molt baixes –per sota de qualsevol llindar tòxic- i, per tant, practicar múltiples i repetides exploracions. Tots aquests reverteixen en una major celeritat en el pas per les diferents fases dels assaigs clínics, a més d'una reducció dels costos.

 

Centre PET: Un equipament de darrera generació

El ciclotró

Els projectes i treballs en l'àrea de la investigació biomèdica seran possibles gràcies a un equip tecnològic on l'element neuràlgic és un ciclotró de darrera generació què produirà tota la gamma de radio-isòtops emissors de positrons emprats en l'àrea de la biomedicina dels centres sanitaris i de recerca de Barcelona. El ciclotró és un accelerador de partícules que converteix elements estables en radio-isòtops de vida curta, els quals poden ser incorporats pràcticament a qualsevol molècula, "marcant-la", sense alterar cap de les seves propietats. Aquest procés de "marcatge" es duu a terme en un sofisticat laboratori de radioquímica integrat per dues zones: una dedicada a l'elaboració de radiofàrmacs i una altra als controls de qualitat.

 

Tomògraf PET

Per dur a terme aquesta darrera etapa, l'IAT disposa d'un dels tomògrafs PET més avançats d'Europa en la diagnosi per la imatge. És gràcies a aquest aparell que es pot monitoritzar la biodistribució, la cinètica i els efectes metabòlics dels isòtops amb exactitud, i obtenir uns resultats que serviran per estudiar les malalties en la seva fase inicial i els efectes dels medicaments que encara estan en investigació. La dotació tecnològica de l'Institut també inclou un segon tomògraf del tipus conegut com a micro PET, de dimensions reduïdes i dedicat als estudis en petits animals. Laboratoris El Centre també disposa d'avançats laboratoris de química no radioactiva, física i enginyeria que atenen tots els processos tècnics. En el primer d'ells, el laboratori de química freda, és on es realitzen tots els processos no radioactius (o "freds") per a l'obtenció de positrons, malgrat que alguns d'ells puguin desenvolupar-se en altres laboratoris del PRBB o fins i tot en qualsevol altra localització de tercers centres amb els que hi hagi una línia de col·laboració. Mentre que en el segon, el destinat a enginyeria, es desenvolupen totes les tasques de disseny i transformació dels mòduls de síntesi, processos que constitueixen una part fonamental en els projectes d'investigació amb positrons

 

Un dels principals valors afegits del Laboratori d'Imatge Molecular és el seu enorme potencial en l'àmbit de la investigació científica i biomèdica, especialment en la recerca de nous medicaments i la diagnosi d'un ampli ventall de malalties.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat