Agenda

21 i 22 de setembre de 2009 - Actes

Mandales, esport, música i art per a lluitar contra l’oblit

Malalts, familiars, professionals i voluntaris celebren una jornada de solidaritat amb la malaltia

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, dilluns 21 de setembre, el Centre Fòrum de l’Hospital del Mar organitza un programa d’activitats per a donar a conèixer la malaltia i promoure el recolzament i la solidaritat vers les persones que la pateixen i els seus entorns familiars i socials més propers. El programa finalitzarà dimarts 22 de setembre, amb una sessió de caire científic dirigida a professionals de l’àmbit sociosanitari, en la qual es debatrà sobre els trastorns de la conducta més freqüents dels pacients amb aquesta malaltia i es donarà a conèixer el model assistencial de l'Institut d'Atenció Geriàtrica i Sociosanitària de l'IMAS en el tractament de les demències.

El Dia Mundial de l'Alzheimer és el dia en què institucions i associacions concentren els seus esforços en sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia. S’estima que hi ha 25 milions de persones a tot el món que actualment pateixen demència i unes 170.000 afectades a Catalunya.

Què farem al Centre Fòrum?

“Taller de les emocions”. Els mandales, làmines circulars procedents de la cultura budista amb dibuixos que serveixen per a treballar l’atenció, creativitat i relaxació, uniran en aquest taller a malalts i familiars i conjuntament trobaran en ells una nova forma d’aprenentatge, expressió i instrument per a superar situacions adverses, com l’ansietat i les pors que origina la malaltia.

“Taller de psicomotricitat”. L’empresa ESPORT3, que col·labora en el programa d’activitats del Centre Fòrum, conduirà aquest taller. ESPORT3 és una entitat no lucrativa, dedicada a la gestió de programes de foment, promoció i difusió d’activitats de lleure, pionera en programes d’activitat física i recreativa per a gent gran. La intervenció s'orienta per a la millora de les habilitats físiques i la coordinació i l’estimulació de les capacitats sensorials i de percepció: vista, oïda, tacte, percepció espacial, ritme, esquema corporal i relaxació.

“Taller de música i moviment”. Activar la memòria col·lectiva ens porta a recuperar episodis personals. Es tracta d’una activitat grupal d’estimulació i dinamització que utilitza la música i el moviment per activar els records i fer memòria. Diferents melodies i pistes ens ajudaran a recordar moments de la història individual i conjunta que han donat forma i caracteritzat els passats de cada un de nosaltres.

“Taller d’artteràpia”. Amb l’objectiu de promoure les capacitats creatives i curatives de les persones, malalts, familiars i professionals realitzaran una obra creativa (mandala o rangoli). Aquest tipus de decoració és una tècnica d’expressió artística i personal, que es transmet de generació en generació entre les dones de la Índia, per a les celebracions o la protecció de les llars. Amb la realització d’aquesta obra col·lectiva es busca compartir el millor que hi ha en cada un de nosaltres amb els altres.

Celebrarem també un dinar, en què la porta dels records a l’entrada de l’espai ens ajudarà a fer memòria.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat