Agenda

7 i 8 de maig de 2004 - Jornades i Cursos

I Curs de Dermatosis Ocupacionals

Formació i actualització

El Servei de Dermatologia i el Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar, Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), organitzen de manera conjunta un curs de dermatosis ocupacionals. Aquest curs donarà una visió d'aquest problema de salut i laboral des de diferents òptiques: epidemiologia, mecanismes d'acció, avaluació de riscos, diagnòstic, tractament i prevenció d'aquesta dermatosis de nou estudi.

Tenim tendència a pensar en la salut laboral quan sabem d'un accident, generalment associat al ram de la construcció, o a l'inhalació de fums, però sovint ens oblidem que de manera permanent estem exposats a centenars i milers de productes de tot tipus, i que la pell és qui contacta amb aquests agents, bé siguin físics, químics o biològics. La pell, que ocupa tota la nostra superfície corporal i suposa en un adult uns 1'8m² aproximadament, és una estructura molt més complexa del que sembla i amb una gran responsabilitat, crear una barrera que eviti la pèrdua d'aigua i actua com a primera línia de defensa de l'organisme. Aquesta pèrdua d'aigua augmentaria la concentració de les sals, traduint-se en una pèrdua del funcionament normal de cèl·lules i teixits.

 

Existeix doncs un fi equilibri entre les estructures que formen la pell tal i com la veiem. Sovint aquest equilibri es veu alterat per factors exògens que poden acabar per modificar les propietats de la nostra barrera. Les dermatosis ocupacionals reben classificacions molt diverses, una de les més operatives és la classificacions segons l'agent causant de l'afecció cutània: Dermatosis Mecàniques, Físiques, Químiques, vegetals, biològiques,... Afecten un 12% dels treballadors, tot i que no tota malaltia que prové del treball, segons criteri mèdic, es malaltia professional segons criteri jurídic. Existeix doncs un conflicte mèdic-legal que condiciona la definició de les dermatosis ocupacionals, limitant-nos a aquelles que recull la legislació del país on es treballa. Aquests agents causals externs, com al·lèrgens o substàncies irritants, quan interaccionen amb una predisposició endògena (del propi individu) donen lloc a l'aparició d'èczemes més o menys localitzats. El principal factor predisposant endogen és la dermatitis atòpica. Hi ha dos tipus d'èczemes: l'al·lèrgic de contacte i l'irritatiu de contacte segons el seu origen, però en tots els casos es tracta d'una reacció inflamatòria cutània a diferents estímuls. Aquestes dermatosis ocupacionals poden afectar a diferents sectors laborals segons l'agent causal: treballadors sanitaris, químics, farmacèutics, sector de la cosmètica, del metall, de la joieria, sector de la construcció, sector agrícola, floristeries, etc...Per tant són necessàries unes mesures de prevenció adequades, com es subratllarà durant el curs.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat