No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
35

Març, 2016


L’Hospital del Mar amb el Dia Mundial del Ronyó

Enguany, el Dia Mundial del Ronyó, que es va celebrar el dia 10 de març i està patrocinat per la International Society of Nephrology, s’ha dedicat a la malaltia renal en la infància.

Reconèixer els diagnòstics i esdeveniments que, en la infància, incrementen el risc de malaltia renal, arribar a un maneig integral i fer un traspàs coordinat de l’atenció pediàtrica a l’adulta són claus per a millorar el pronòstic. La campanya del Dia Mundial del Ronyó del 2016 va incloure l’acció de sensibilització “Mou els teus peus” per a promoure la forma física entre totes les persones del planeta, perquè és essencial per a mantenir uns ronyons sans. Recordem que un 10% de la població té algun tipus de dany als ronyons i es preveu que la malaltia renal crònica, reconeguda per l’OMS com un problema de salut pública mundial, augmenti en un 17% en la propera dècada.


Música per al benestar

La Fundació Amics de l’Hospital del Mar promou la iniciativa “Píndoles musicals”, que cerca fer més amables els centres sanitaris del PSMAR i contemplar la medicina i el benestar des d'una perspectiva integral. A partir del conveni amb l'Escola "Taller de músics", estudiants del Cicle Superior de Música ofereixen espais musicals d’esbarjo i relaxació als pacients i familiars de l’Hospital del Mar, de l’Hospital de l’Esperança, del Centre Fòrum i del Centre Dr. Emili Mira.


Regular els lípids de les membranes neuronals podria ser clau en l’Alzheimer i el Parkinson

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat de Tampere (Finlàndia) han demostrat per primera vegada que els lípids poliinsaturats poden alterar la velocitat d’unió de dos tipus de receptors involucrats en algunes malalties del sistema nerviós.

L’estudi demostra que una disminució de lípids poliinsaturats a les membranes neuronals afecta a la velocitat d’unió dels receptors de dopamina i adenosina, que transmeten els senyals a l’interior de la cèl·lula. Sembla que aquest complex proteic podria ser una diana terapèutica en malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson. S’obre una interessant via de treball, ja sigui per la modificació de la composició dels lípids d’aquesta membrana o pel disseny de nous lípids que la puguin modular.
Podeu veure aquí el vídeo on els investigadors expliquen el seu estudi, publicat a la prestigiosa revista Scientific Reports, del grup Nature.



Joan Ramon Masclans, nous càrrecs a la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC)

El Cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar ha estat escollit com a vicepresident de la Junta i president del comitè científic de la SOCMIC.

L’elecció d’aquests nous càrrecs, que tindran una vigència de dos anys, es va realitzar durant el congrés anual de la Societat, celebrat a Girona. També les metgesses del Servei, Irene Dot i Mª Pilar Gracia formen part de la Junta de la SOCMIC, com a Secretària i membre del comitè científic, respectivament. L’Hospital del Mar va ser autor del 27% de totes les comunicacions presentades, de les quals dues van ser, a més, seleccionades dins de les cinc millors del congrés.



Comença un nou programa de voluntariat al Centre Dr. Emili Mira

Un nou conveni entre el PSMAR i l’Associació per a la rehabilitació de les persones amb malaltia mental (AREP) fa possible un nou projecte de voluntariat al Centre Dr. Emili Mira(CAEM).

Durant el mes de març han arrencat les primeres accions de voluntariat al CAEM, després de les primeres activitats de selecció i formació dels voluntaris. Les activitats que es desenvolupen tenen com a objectiu donar suport a les persones ingressades tot escoltant-los, fent passejades, llegint plegats, acompanyant-los a fer gestions quan no comptin amb altres suports i participant i col·laborant en les activitats de lleure del centre. L'AREP és una Associació que, des de 1979, està contribuint amb la millora de les condicions de vida de les persones amb malalties mentals, ajudant també en la seva integració en el sistema productiu i en la lluita contra els tòpics i prejudicis que aïllen les persones que les pateixen.



L’Hospital de l’Esperança, plató de rodatge de l’anunci de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT)

Informar i sensibilitzar les persones per a ser donants d’òrgans i teixits és l’objectiu de l’anunci que l’OCATT ha rodat a l’Hospital de l’Esperança, amb la col·laboració desinteressada de professionals de la publicitat, de la sanitat i estudiants de l’escola Súnion de Barcelona.

El moment en què la vida d’una persona s’acaba pot ajudar a completar la vida d’altres persones que necessiten d’un trasplantament per a seguir vivint. A Catalunya hi ha 1.335 persones esperant ser trasplantades mentre que 256 persones esdevenen anualment donants vàlids en el moment de la seva mort, per la qual cosa és tan important aconseguir augmentar el nombre de trasplantaments. Aquesta nova campanya de l’OCATT és una de les més importants realitzades a Catalunya. A més de l’anunci, s’han creat cartells, micro-càpsules de vídeo amb testimonis de pacients i familiars de donants, infografies, una campanya de premsa, una acció viral a twitter i un acte de cloenda que tindrà lloc a la Sala Apolo el proper 24 de maig.



Bons resultats a les auditories ISO 9001:2008 del PSMAR

Tots els serveis amb aquest sistema de gestió han puntuat per sobre de 85/100. Els resultats i nous reptes s'han publicat a la Memòria anual del Comitè d’estandardització ISO del PSMAR.

El Servei d’Oncologia radioteràpica, el Banc de Sang, la Unitat d’Esterilització, el Servei de Patologia, l’Institut Bonanova i el Laboratori de Referència de Catalunya són els serveis que es sotmeten a les auditories sota la Norma ISO 9001:2008, i en el darrer anys s’ha incorporat també la Secció de Biologia Molecular del Servei de Patologia. Els auditors han destacat com a punts forts la gran implicació del personal en totes aquestes unitats i el seguiment del sistema de qualitat. El proper repte: passar de la Norma 2008 a la 2015, un salt que suposarà grans canvis en els sistemes de treball.



L’impacte de la crisi en les desigualtats de salut

L’Escola Superior d’Infermeria del Mar (ESIM), en el marc del seu 40 aniversari, va organitzar una taula rodona on les especialistes Carme Borrell i Elvira Méndez van fer una completa anàlisi de les raons que porten a diferències abismals entre l’estat de salut dels ciutadans segons la seva realitat social.

Les convidades, especialistes en salut pública i medicina preventiva, van ajudar a comprendre, a estudiants i públic assistent, com influeixen en la salut les variables socials, econòmiques, antropològiques i biomèdiques. L’ESIM ha volgut amb aquesta taula rodona oferir als estudiants i ciutadans una mirada més àmplia sobre la salut i les desigualtats socials.



  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa